onsdag 13 november 2013

Laini Taylor - Mörk ängel

Titel: Mörk ängel
Originaltitel: Daughter of smoke and bone
Förlag: Bazar förlag (Rec-ex, tack!)
Utgiven: 2013-08
Sidor: 376

Beskrivning: Karou lever ett till synes normalt liv i Prag. Hon går på konstskola, träffar vänner och killar. Men så är det de där avvikande sakerna. Hon har azurblått hår - av naturen, inte färgat - ett halsband med pärlor som egentligen är småönskningar, talar hur många språk som helst flytande och är en mästare i kampsport... Sist men inte minst springer hon ärenden i världens alla hörn åt en mystisk varelse som heter Brimstone.

När hon är ute på ett av dessa ärenden i Marrakesh möter hon den vackre Akiva vilket gör att Karou plötsligt befinner sig mitt i en strid mellan änglar och demoner. Karou vet inte vem hon är och varifrån hon kommer. Hon är fast besluten att ta reda på svaret.

Egna noteringar: Äntligen dags att återigen pricka av en bok från Listan. Jag har inte glömt bort mitt mission!

Mörk ängel är en märklig bok. Berättarrösten är allvetande, vi följer än Karou, än Akiva. Händelser skildras av först den ena, sen den andre. Inledningsvis är information staplad kaka på kaka vilket blir lite långdraget och smått förvirrande men samtidigt är boken verkligen rolig. Det är många träffsäkra repliker och meningar. 

Jag glömmer ibland bort att Karou är så ung som hon är, men just med hennes småönskningar framkommer det så tydligt. Buskiga ögonbryn på en tjej hon kallar slampa, obekväm klåda på olämpliga ställen till sina ex... Ja, ni förstår :)

Karou är en riktigt skön karaktär. Konststuderande känd för sitt ritblock med fantasifulla varelser, varelser som visar sig vara nära vänner/familj. Hon är ständigt ironisk så hon kommer undan med att alltid säga sanningen eftersom alla tror hon skämtar. Jag fullständigt älskade krokiscenen när hennes ex ställer upp som modell. Små elaka önskningar om klåda, kommentarer om "oväsentliga penisar", jag skrattar högt!

Det blir krångligt, det blir lite väl invecklat på sina ställen men ändå kommer jag på mig själv att gilla det här. Det liknar helt klart ingen bok jag tidigare läst. Då boken avslutas med en cliffhanger och orden "fortsättning följer..." så håller jag nu båda tummarna för att det inte dröjer allt för länge innan uppföljaren blir översatt. Nästa år kanske, Bazar?

Uppdatering: Uppföljaren kommer låter Bazar hälsa, bara att vänta och se med andra ord! :-)

Mörk ängel hittar du på plats nummer 87 på listan. 

3 kommentarer:

 1. Den här boken hamnar absolut på min topp 10 lista över favoritböcker jag läst i år :)

  SvaraRadera
 2. Nu är det lättare att kommentera, så tack :)

  Den här boken tyckte jag också väldigt bra om och inte heller jag hade läst något liknande tidigare! :)

  SvaraRadera
 3. Det låter som en spännande och intressant bok!

  SvaraRadera