söndag 24 november 2013

Betygsatta recensioner

Jag har funderat fram och tillbaka huruvida jag ska betygsätta böckerna jag recenserar. Jag tänkte i mitt stilla sinne att det kanske inte är det viktigaste, utan att det jag skriver är avgörande nog. Carro på Romeo and Juliet tog upp detta i ett inlägg nu i veckan och på svaren hos henne förstod jag att det ändå är många som efterfrågar ett betyg som sammanfattar ens åsikter.

På prov tänker jag därför införa betyg i mina recensioner. Jag tycker dock det är lite problematiskt med ett betyg för även om jag personligen inte tycker om en bok så kan jag tycka att kvalitén är hög eller illustrationerna fantastiska. Därför kommer jag ta efter min sambos metod han använder för att betygsätta sina tv-spel. Delbetyg som i sin tur ger ett slutbetyg.


Kategorierna jag tänker mig är följande:

 • Handling
 • Karaktärer
 • Språk
 • Berättarteknik
 • (Illustrationer)
Kategorierna kommer vara lika mycket värda och därför motsvara 25/20 % vardera av slutbetyget. Säg att boken får 5:a på handling, 3:a på karaktärer, 4:a på språk och 4:a på berättarteknik. Då kommer de betygen motsvara 25%, 15%, 20% och 20%, dvs 80% sammanlagt. 80% av helheten innebär en 4:a i slutbetyg. Låter förmodligen rörigt men jag hoppas på att det kommer funka som jag tänker mig. Och betyget - det sätts i kattugglor såklart! =)

2 kommentarer:

 1. Det är ungefär så jag har funderat på om man kanske skulle göra, men jag tror det blir för jobbigt för mig. Tror inte jag orkar ta ställning till alla delar, men jag tror ändå det är en lysande idé :)

  SvaraRadera
 2. Tack:) jag hoppas på att jag kommer fortsätta orka. Vill ju ha koll på läget om jag nu ska ha betyg .

  SvaraRadera