tisdag 19 november 2013

Top Ten Tuesday - tips till min syster

Den här veckan känner jag mig till och med lite förberedd inför TTT. Medan jag firar Emil 50 år på jobbet med en liten pjäs om när lilla Ida skulle göra hyss bjuder jag er på min Topp tio-lista med böcker jag skulle rekommendera till min lillasyster

Den här veckan vill nämligen The broke and the bookish veta min Top Ten Books I'd Recommend To X Person med den långa parentesen "your choise - could be to your mom, to a reluctant male reader, to your teenage sister, to dog lover's, to sports lovers, etc".

Min lillasyster är min raka motsats vad gäller böcker, medan jag läser 20 böcker läser hon kanske en. E.L. James Femtio nyanser...-trilogin har dock fått igång hennes läsning lite grann och i somras kunde t.o.m. hon rekommendera mig en bok att läsa, Varma kroppar. Nu är det min tur att tipsa henne om böcker jag tror hon skulle gilla.


1. Förr eller senare exploderar jag - John Green
En underbar berättelse om kärlek vid första ögonkastet mellan två cancersjuka ungdomar. Jag har aldrig skrattat eller gråtit så mycket till en bok som jag gjorde när jag läste denna. En recension kommer till helgen då jag läser om den för Bloggdalas räkning. Du kan få låna när du kommer upp :)

2. Divergent - Veronica Roth
Om du gillade Twilight finns det en stor chans att du även tycker om Divergent-serien. Jag älskar den, vilket du inte kan ha missat. :)

3. Personer du kanske känner - Jay Asher & Carolyn Mackler
Minns du när vi hade modem hemma för att koppla upp oss till internet och de gamla hederliga skärmsläckarna i Windows 95? Den här boken handlar om två tonåringar som i mitten av 90-talet kopplar upp sig mot AOL och blir inloggade på något som heter Facebook. De har hamnat på sina framtida jag's Facebook-konton och blir inte alls nöjda med hur deras liv ser ut. Kan det de gör 1996 påverka vad som händer i framtiden? Rolig bok för alla som upplevt internets barndomsår.


 4. De vassa tändernas skog - Carrie Ryan
Om du gillade Varma kroppar kan du kanske gilla även den här zombieboken. Mary bor i en inhägnad liten by, isolerad mitt i De vassa tändernas skog. I skogen bor de oheliga som ständigt är på jakt efter nytt färskt kött. En dag bryter de igenom stängslet och större delen av byn smittas. Mary och några andra flyr ut i skogen och kampen för att överleva börjar. Riktig bladvändare som är första delen i en trilogi. 

5. I kroppen min: resan mot livets slut och alltings början och I kroppen min: Vägskäl - Kristian Gidlund
Om du tyckte om Gidlunds sommarprat kommer du verkligen gilla dessa två böcker som bygger på hans blogg. Tårarna forsar och gång på gång slås man av vilken fantastisk människa Kristian var som kunde beröra en hel nation. Läs, gråt och minns en människa som gick ur tiden alldeles för tidigt.

6. Eleonor & Park - Rainbow Rowell
Min just nu absoluta favoritförfattare ges ut på svenska i vår, 7 mars närmare bestämt. Det här är en bok om den första trevande kärleken, om vänskap och om hur urdjävligt livet kan vara ibland. Om att vara människa och växa upp, att våga stå upp för sig själv och andra. Fantastisk berättelse, läs!


7. Genom dina ögon - Stephenie Meyer
Mindre känd bok av Twilight-författaren. Jorden har blivit invaderad av aliens i form av en slags parasit. De placeras in i mänskliga värdar och "knuffar undan" människans själ. Men Melanie vägrar att försvinna och Wanderer som tar över hennes kropp tvingas uppleva Melanies drömmar, känslor och minnen av den stora kärleken Jared. Detta tvingar dem båda att samarbeta och tillsammans ger de sig av för att hitta mannen de nu båda älskar. Märklig beskrivning I know med riktigt bra bok!

8. Cirkeln, Eld & Nyckeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Hetaste av det heta på bokmarknaden nu är denna svenska trilogi. Kärlek, magi, spänning, övernaturligt, död, vänskap, häxor... Det finns många sätt att beskriva detta fenomen på men det lättaste är nog ändå att bara läsa serien. Själv väntar jag på att Nyckeln ska landa på bibblan.

9. För dig blottad - Sylvia Day
Första delen i en bokserie som jämförs med Femtio nyanser av honom. Jag har själv inte läst men låntagare säger att den funkar bra för att stilla mr Grey-abstinensen.


10. Expeditionen: min kärlekshistoria - Bea Uusma
Klart du måste få lite småländsk historia och denna bok om André-expeditionen är helt fantastisk. Jag läser sällan faktaböcker men tro mig, den här är läsvärd! Hur mycket kan du egentligen om Andréexpeditionen? Andrémuseet har vi ju passerat några gånger.

12 kommentarer:

 1. Jag tänkte också börja läsa Crossfire serien på grund av att den ska vara lik femtio nyanser. Alla borde väl läsa förr eller senare exploderar jag? så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, enigt låntagare är den bra men slår inte femtio nyanser... men låter ju lite spännande.
   Alla borde VERKLIGEN läsa Förr eller senare exploderar jag. Har läst om ikväll och tårarna har forsat!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack:) fem gick hem direkt så nu måste jag bara förse med böckerna! =)

   Radera
 3. Här finns en del som jag tänkte läsa. Så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, så småningom är ett väldigt bra ord:)

   Radera
 4. Jag har bara läst de två första, men det finns desto fler jag blir nyfiken på. Särskilt Personer du kanske känner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt klart läsvärd! Ingen som lämnar stort märke men gud så igenkännande det är!

   Radera
 5. Några böcker på din lista jag måste ta och läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra! Och en av dem är ju på väg till dig i detta nu:)

   Radera
 6. Intressanta tips. Den om Andreexpeditionen är jag lite extra nyfiken på.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger bara, läs! Min sambo läste ut den på två sittningar och var inte ens kontaktbar :) Jag håller alla tummar för vinst i Augustpriset!

   Radera