lördag 23 november 2013

Mattias Kristiansson - Bake my day

Titel: Bake my day
Författare: Mattias Kristiansson
Förlag: Ica Bokförlag (rec-ex - tack!)
Utgiven: 2013-09
Sidor: 123

Idag är det premiär här på Kattugglan vad gäller bakböcker. Ska man recensera en bakbok så måste man såklart provbaka. Vad gör man då när bakkunskaperna gått i stå? Jo, man tar hjälp av sin goda vän tillika bakande kollega Sockerkringlan och gör det till ett gemensamt projekt. Jag recenserar boken, och hon fokuserar på själva receptet så att säga! :)

Bake my day är fylld med läckra recept såsom en enorm snickersbar (innehållande sisådär "5 967 823 748 glada kalorier"), påskägg bestående av vit choklad, mangomousse och flädergelé (mums), skumgranar och söta snittar. Med roliga introduktioner till recepten, fyndiga kommentarer lite här och där och underbara bilder är den här boken en ren fröjd för ögat. Varför har jag aldrig varit inne på Mattias blogg för?

Vårt receptval föll på Fabergéägg. Jag måste erkänna att jag blev lockad redan på bloggträffen på Berns då Mattias när han fick frågan om vad han inte skulle göra igen sa just Fabergéäggen... Fabergéägg är kinderägg fyllda med passionsfruktsmousse och dekorerade med kristyr. Tycker du inte det låter så avancerat? Häng med i min lilla bildvisning och återkom...

Redo att sätta igång!

Passionsfrukt kokas med socker och silas. Purén blandades sedan ner i vispad grädde.

Monteringspaus. Med kinderägg blir man som barn på nytt

Äggen fylls med mousse och "klistras" sedan igen genom att ena halvan doppas i smält mjölkchoklad och sedan sätts på den andra halvan.

Resultatet! Fyra läckra ägg dekorerade enligt konstens alla regler. 

Vad blev då vårt betyg till dessa små läckerbitar. Full pott såklart! Görandet var dessutom nästan (men bara nästan) lika roligt som ätandet. Passionsfruktsmoussen var oväntat lätt att göra och smakade himmelskt! Vi ger högsta betyg till denna smaskiga dessert!

Vad bakboken beträffar då? Den väcker min baklust och jag längtar efter att baka mer. Figuren lär inte tacka Mattias för den här boken men mina sinnen lovordar den. Det finns bara ett ord att säga, mums!

2 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk vidareutveckling av kinderegg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem hade kunnat tro att kinderägg kan bli till vuxendessert - barnsligt god dessutom!

      Radera