tisdag 26 november 2013

Julklappstips: Johan Egerkrans - Nordiska väsen

Titel: Nordiska väsen
Författare: Johan Egerkrans
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2013-08
Sidor: 126 (ill.)
Adlibris | Bokus | cdon

Beskrivning: Nordiska väsen är en rikligt illustrerad uppslagsbok om olika varelser och väsen ur den nordiska mytologin som Egerkrans har delat in i olika kategorier; det är Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen och Odjur. Sammanlagt presenteras 31 olika varelser och väsen som utöver dialektala namn beskrivs med utseende och egenskaper. Vi möter allt från mer traditionella varelser såsom älvor, jättar och troll till nattramn, gloson och mjölkharar.

Egna noteringar: Jag har alltid tyckt att det varit spännande med mytologi, och då inte enbart nordisk. Vi hade flera duktiga historieberättare där jag kommer ifrån och de väckte mitt intresse men Johan Egerkrans är i en klass för sig. Efter att ha sett honom prata om sin bok två gånger kunde jag inte motstå boken längre utan har sedan dess flitigt bläddrat i detta fantastiska verk. Beskrivningarna om de olika varelserna är inte jättedetaljerade men för den nyfikne finns det mycket att lära sig.


Nordiska väsen är en riktigt snygg bok. Omslaget med sitt grågröna tyg och detaljer i svart och guld påminner om de gamla klassiska uppslagsverken och den lilla men detaljerade bilden ger ett hum om vad som komma skall. Uppslagen är välplanerade och genomtänkta och rymmer helt fantastiska illustrationer som här och där får bre ut sig över hela sidor. Jag älskar Johan Egerkrans detaljrikedom och hans bilder påminner mig om både John Bauer och Bland tomtar och troll. 

I bokens inledning står det att det är lönlöst att försöka beskriva oknyttens utseenden. Det kan skifta stort beroende på vem som berättar och oknytten verkar även kunna byta utseenden när det passar dem. Här får vi se Egerkrans sätta sin personliga touch. Han har själv nämnt att jätten var bland det svåraste att teckna eftersom den målats så många gånger tidigare av så många. Jag gillar Johans version och blev jätteglad när jag fick den som affisch. Den ska definitivt ramas in och upp på väggen.


Nordiska väsen är utgiven med barn som målgrupp men den här boken går att läsa av alla, gammal som ung, liten som stor. Det här är en bok som borde ingå i var mans bokhylla, en sann kulturskatt! Har ni fundering på att ge bort en bok i julklapp är detta ett hett tips.

Betyg:
Språk: 4/5
Berättarteknik: 5/5
Illustrationer: 5/5

Boken följde med i goodiebagen från Boktjuvens och Västmanländskans barnboksmingel på Bokmässan. Återigen tack för ett trevligt mingel!

2 kommentarer:

  1. Så jäkla underbar! Har bara bläddrat i den lite flyktgit, tvingade nämligen en kompis att köpa denna signerad till mig på Bokmässan (medan jag stod bredvid och såg dum ut), så jag vet att den ligger under granen och väntar. Har försökt glömma bort det, men det går inte - vill ha, vill ha, vill ha! :D

    SvaraRadera
  2. Denna vill jag ha i julklapp helt klart. Älskar den. Så otroligt vacker så jag vet inte om jag sett något snyggare i bokväg. Måste lägga in en liten påminnelse till familjen att jag vill ha denna.

    SvaraRadera