tisdag 24 juni 2014

Top ten tuesday - omslagstrender

Tisdag igen, den sista i juni. Fyra dagar kvar till semestern och jag räknar timmarna. ÄR SÅ TRÖTT just nu, en tuff vår i kombination med höga pollenhalter har tagit musten ut mig. Semestern har aldrig förr varit så efterlängtad. Att jag sedan kan gå på semester med vissheten att jag äntligen är tillsvidareanställd är en helt underbar känsla. Häromveckan skrev jag nämligen på mitt nya anställningsavtal, känns verkligen toppen!

Den här veckan handlar det om omslag hos The Broke and the Bookish. Det efterfrågas tio omslagstrender jag gillar eller ogillar (välj en eller varför inte rada upp båda) och eftersom jag försöker tänka positivt kommer här några trender jag gillar lite extra mycket.

1. Element som brinner/formas till en cirkel
Snyggt, enkelt, stilrent. Men visst märks det tydligt varifrån inspirationen till Paradigm som släpptes häromveckan kommer ifrån?2. Siluetter
Det kam vara sjukt snyggt och lockande med siluetter på omslag. Till exempel Kerstin Giers Rubinröd (innan de designades om), Sarah Rees Brennans Unspoken (kommer på svenska i höst hos Modernista, då heter den Outtalat) och så klart underbara Låt vargarna komma. 


3. Grafiska omslag
Omslag där något lagt ner tid och möda brukar oftast vara sjukt snygga. Snygg typografi, bra synk mellan de olika delarna. Klassiker brukar oftast ha detta, här några exempel:


4. Foton på detaljer
Jag tänker Twilight-serien, Cinder (Marissa Meyer), Katie Kacvinskys Awaken. 

5. Färgade fotografier
Något förlaget Minotaur är riktigt bra på, se till exempel Elly Griffith och Peter Robinson. Carry Ryans serie som börjar med De vassa tändernas skog är också ett jättebra exempel.


6. "Enkla" omslag
Med mycket tomma ytor men ändå snyggt. Typ Allie Condies Matchad. 

Några jag ogillar:

1. Filmomslag
Visst, för de som ser filmen först kanske filmomslag säljer, men särskilt roliga är de inte. Varför ska omslag anpassas efter filmpubliken för? Det påverkar ju inte innehållet!

2. Ansiktet syns
Jag vill bilda min egen uppfattning kring hur personerna i boken ser ut. Personen på omslaget kanske inte alls liknar min fantasi!

6 kommentarer:

 1. De enda två punkterna jag har på min lista har du på din också :)

  Grattis till det "riktiga" jobbet! Kommer ihåg att det var en härlig känsla att bli så kallad fast anställd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack=) Blir inte så stor skillnad i praktiken då det är samma tjänst jag gått på i snart 2 år men det där lilla krysset känns som så stor lättnad! Och givetvis glädje att få stanna kvar på mitt älskade bibliotek såklart!

   Radera
 2. Detaljer hade jag tänkt ta upp som en punkt, men glömde visst bort det. Bra att bli påmind ;)

  Jag tycker filmomslag väldigt sällan är snygga. Ofta snarare tråkiga.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om båda grejorna du ogillar, och just Minotaurs omslag tycker jag mycket om, de är alltid snygga!

  SvaraRadera
 4. Jag älskar omslag med siluetter på, och jag håller med dig om de två punkter du ogillar. Allra helst ansikten, blir det fel så kan det förstöra hela läsupplevelsen, tycker jag. Och grattis till ditt jobb!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, ju närmare bild på ansikten, desto värre! Och tack! Känns skönt att veta att jag får bli kvar, älskar ju mitt jobb!

   Radera