torsdag 12 juni 2014

Julie Otsuka - När kejsaren var gudomlig

Titel: När kejsaren var gudomlig
Författare: Julie Otsuka
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2014-04
Sidor: 167
Tänk dig att du flyttar till ett nytt land - långt bort från ditt eget. Kämpar dig fram, tragglar och lär dig språket, skaffar jobb, vänner, bra kommunikation med dina grannar. Tänk dig så att det en dag händer något och det kort därefter sitter anslag precis överallt som meddelar att du och alla dina landsmän ska föras bort för att "skyddas". Kläder, porslin och sängkläder får du ta med dig, resten av det du äger (och det är ju en hel del efter ha bott i landet i 20 år) måste du lämna kvar. I väntan på transport till det "trygga stället" får du och dina barn (som är födda och uppvuxna i landet) sova på halmmadrasser i en spilta i ett gammalt kapplöpningsstall. Det nya stället du sen kommer till består av baracker i ett instängslat område som du inte får lämna och det ligger mitt ute i öknen där inte ett träd kan slå rot. Tänk dig om detta faktiskt har hänt?

I När kejsaren var gudomlig berättas den för mig okända historien om vad som hände USAs japaner efter attacken mot Pearl Harbor. Genom att följa en japansk familj bestående av mor och två barn låter Julie Otsuka oss ta del av en bit av USAs mer okända historia, interneringen av japaner under andra världskriget. Enligt en wikipediasida handlar det om ca 110 000 japaner och amerikaner med japanskt ursprung som tvångsförflyttades från USAs västkust och internerades, det vill säga blev hopfösta i krigsomplaceringsläger. Först i slutet av 1944 började dessa läger upplösas. 

Precis som i Vi kom över havet är berättarrösterna i När kejsaren var gudomlig anonyma, men här inte en unison röst. Boken är indelad i fem delar där vi möter kvinnan, flickan och pojken och sedan ett vi och ett jag. Den ena delen tar vid där den andra slutar. Vi får följa familjen från besked via anslag till avfärd och vistelse i lägret. Frånvaron av fadern som tillfångatagits och anklagats för landsförräderi och spionage är påtaglig och i sig en berättelse värd att berätta. 

Jag slås återigen av Otsukas vackra och poetiska språk även om det inte når upp till Vi kom över havets fantastiska nivå. Det ska kanske tas med i beräkningarna att Sverige ger ut böckerna i omvänd ordning, och att När kejsaren... är författarens debutbok. 

Det här är en bok som berör och lämnar avtryck, trots sitt lilla format och sina relativt få sidor. Dess ämne får den att sticka ut från mängden och det är intressant att få lära sig mer om de amerikanska japanernas historia, även om det är genom en fiktiv berättelse. Det är också i det bokens stora vinning ligger, att den har något att berätta. 

Betyg: 

2 kommentarer:

  1. Den här står högt upp på önskelistan. Om den bara är hälften så bra som Vi kom över havet, så kommer det vara värt det.

    SvaraRadera
  2. Jag försökte få tag på "vi kom över havet" en den var slutsåld... Får kolla upp på biblioteket istället. Och kanske testa den här!

    SvaraRadera