onsdag 25 juni 2014

Holly Black - The coldest girl in Coldtown

Titel: The coldest girl in Coldtown
Författare: Holly Black
Utgiven: 2013-09
Sidor: 419
Adlibris | Bokus

Efter många positiva omdömen kunde jag inte hålla mig längre, jag var tvungen att själv läsa boken om den kallaste flickan i den kalla staden. En bok jag egentligen inte visste vad den handlade om, eftersom jag medvetet hoppat över de delarna i recensionerna. Därför gick jag in i läsningen med spänd förväntan.

Det här är en bok om vampyrer. I en nära framtid har en epidemi spridit sig, där folk efter blivit bitna av en vampyr blir "kalla" och ställs inför ett val: stå ut med att låsas in och uthärda många och långa plågsamma dagar för att bli kvitt viruset som förvandlar dem, gör dem kalla och ger dem ett begär efter blod. Eller kan de ge efter, få i sig mänskligt blod och genomgå en full transformation och bli en vampyr. Trevliga alternativ, eller hur?

Tana vaknar i ett badkar. Det tar ett tag innan hon minns var hon är. Festen kvällen innan gick visst lite väl hårt till. Men var är alla andra? I vardagsrummet finner hon alla andra döda, och ett fönster står öppet. Någon har brutit mot den allra viktigaste regeln - öppna aldrig fönster eller dörrar efter det att solen har gått ner. Chockad beger hon sig till ett sovrum där jackor och väskor ska finnas -hon måste ringa och larma. Men i sovrummet hittar hon sin före detta pojkvän Aidan bunden i sängen - redan smittad av ett vampyrbett. Och på golvet sitter en vampyr fängslad. Solen är på väg ner och Aidan kan berätta att de vampyrer som dödade alla vännerna är kvar i huset och ute efter dem. Tana håller huvudet kallt och lyckas fixa en utväg - och bestämmer sig dessutom för att ta med vampyren - Gavriel - som också tycks vara i fara. Det finns egentligen bara ett ställe att bege sig till - Coldtown.

The coldest girl in coldtown förvånade mig. Jag hade förstått att det skulle handla om vampyrer på något sätt men den mörka värld Holly Black målar upp hade jag inte räknat med. Dessa "Coldtowns" verkar vara riktigt otäcka ställen och definitivt ingen plats jag skulle bege mig till självmant. Tana som karaktär är svår att förstå sig på. Hon känns å ena sidan som en smart tjej, å andra sidan beter hon sig väldigt irrationellt; Ta med sig en blodtörstig vampyr när hon flyr, bege sig in i Coldtown, agera märkligt i olika situationer... Hon är naiv samtidigt som hon själv varit med om ohyggliga händelser i det förflutna. Jag får det inte helt att gå ihop.

Jag tycker själva grundstoryn är intressant men jag gillade inte hur Holly Black byggde upp handlingen. Här och där bjuds det på tillbakablickar till händelser i det förflutna men de känns stundom irrelevanta och felplacerade. De förstörde också min läsrytm, vilket bara gjorde mig irriterad.

Det håller alltså inte hela vägen, även om jag tycker att bokens slut ger den ett lyft. I slutändan blir ändå betyget mediokert, och jag kommer ärligt talat inte ihåg så mycket av handlingen, trots att det bara har gått några veckor sedan jag läste ut den.

Betyg:3 kommentarer: