måndag 25 augusti 2014

Josephine Bornebusch - Född fenomenal


De flesta känner till Josephine Bornebusch för hennes roll som Mickan i tv-serien Solsidan, en serie jag för övrigt har väldigt svårt för. Jag gillade mer hennes roll som reseledaren Linn i Playa Del Sol... Men det var ju inte tv-serier jag skulle skriva om nu, utan böcker. En bok närmare bestämt. Josephine Bornebusch debuterar nämligen i höst som ungdomsboksförfattare med boken Född fenomenal. En humoristisk skildring skriven i dagboksform av och om en helt vanlig tjej som heter Rut, eller ja, vanlig är hon ju inte, hon är faktiskt född fenomenal enligt egen utsago.

Rut är besatt av Anne Frank. Hon tänker ofta på Anne. Men faktiskt inte hela tiden. Som hon själv skriver:
"Med lätt överslagsräkning skulle jag tro att min vakna tanketid fördelas på det här sättet:
50 procent Anne Frank. 
30 procent andra världskriget.
20 procent lite mer nutida saker, som vad det blir till middag och sånt."
När det är dags för klassen att prata om klassresa är Rut helt på det klara med vad hon vill göra. Hon vill åka till Amsterdam för att besöka Anne Franks hus. Nu måste hon bara komma på ett sätt att övertyga resten av klassen. Och det är kanske inte det allra enklaste. Men är man överintelligent, väldigt smart och vet precis vad man vill så har man högt förtroende för sig själv. Det har i alla fall Rut. Och precis som alltid kan det gå ganska fel på vägen...

Åh, vad det är härligt som omväxling med en bok om en tjej som tror helhjärtat på sig själv. Som inte är osäker, utseendefixerad eller har problem utan som är "vanlig". Det känns fräscht och upplyftande helt enkelt! Rut har en ganska så normal familj även om storebrodern kanske inte är så intelligent. Men nu har han vunnit pengar och reser runt i världen och kommunicerar med Rut genom mail med en stor uns ironi.

Stundom blir boken helt hysteriskt rolig. Som när Rut ska skicka sms till Abbe för att tacka för den anonyma buketten rosor hon fick på sin födelsedag. Hon är så nervös att hon råkar skicka smset sju gånger. Abbe svarar så gulligt på varje sms, tills han börjar inse att det nog är något som gått snett... Eller Ruts sexfixerade bästis Magda som har en ytterst livlig fantasi och som har lite svårt att hålla sig till sanningen. Eller Ruts beskrivning av klassen som ett trasigt zoo. Bitvis känns texten som transportsträckor men när det väl klickar skrattar jag högt och glömmer bort att jag nyss tyckte det var småsegt.

Josephine Bornebusch har skrivit en riktigt bra ungdomsbok och jag hoppas att hon har mer att komma med för jag vill läsa mer. Hon fyller helt klart en lucka i svensk ungdomslitteratur som jag inte visste att jag saknade!

Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2014-08
Sidor: 260
Adlibris | Bokus

Född fenomenal får inleda SVUNG, temaveckan om svensk ungdomslitteratur. 

3 kommentarer:

 1. Jag gillade också den här, särskilt det med sms:en :)

  SPOILERVARNING!
  Men jag är lite tveksam över hur man kan uppfatta slutet. Det som var uppfriskande med Rut var ju att hon var så självständig och självsäker och besatt av udda intressen, men när det där i slutet händer så känns det som att hon väljer XX istället för sitt Anne Frank-intresse, och det tycker jag säger emot hennes personlighet!
  SLUT PÅ SPOILER!

  SvaraRadera
 2. Den ska jag köpa till min dotter, för hon är oxå född fenomenal ;-) Jag gillar Bornebusch, men jag gillar inte alls solsidan, så jag har sluppit se henne där...

  SvaraRadera
 3. Är lite sugen på att se vad Josephine Bornebusch har skrivit, så ska nog läsa den här boken framöver :)

  SvaraRadera