tisdag 12 augusti 2014

Att läsa eller inte läsa - det är frågan!

I alla fall är det frågan i veckans Top Ten Tuesday från The Broke and The Bookish. Självklart handlar det inte om att läsa i stort utan om böcker jag inte är säker på ifall jag vill läsa. Det kan vara böcker jag har köpt men inte längre är sugen på, böcker jag varit sugen på men tappat intresse efter dåliga recensioner, böcker som blir ett stort "nejnej" på grund av sin hype och så vidare. Helt enkelt tio böcker jag ställer mig frågan - Att läsa eller inte läsa?
(fokuset blev på böcker i min hylla, fanns en del att hämta där...)

1. Lena Andersson - Egenmäktigt förfarande
Förutom att boken nått en lite för stor popularitet i min smak (förstår inte varför jag har så svårt för hypade böcker) känns det som jag redan läst boken genom alla recensioner, tv-program och poddar som diskuterat den. Men den står fint i bokhyllan och väntar på bättre tider.

2. Melina Marchetta - Francesca
Jag har ju fortfarande inte bestämt mig för om vad jag tyckte om Jellicoe Road så varför köpte jag egentligen den här? Hm, är den läsvärd?

3. Johanna Wester - Nattsagor för sömnlösa
Känns bara inte som mig, ett klassiskt felköp.

4. Katie Alender - From bad to cursed : A bad girls don't die novel
SciFi-bokhandelns rea på rean inbjuder till många lustiga köp, denna del 2 i en serie är ett sådant. Förvisso med 4,22 i rating på Goodreads men del 2? Kan det vara något?

5. Cat Hellisen - When the sea is rising red
Också del 1 i en serie, också rea på rean... omslaget är rätt creepy egentligen. Och jag kan verkligen inte dra mig till minnes vad den skulle kunna tänkas handla om.

6. Xiaolu Guo - UFO in her eyes
Ibland har The BookDepository 24h-reor. En ny bok varje halvtimme i begränsat antal exemplar. De brukar gå på minuten. Det är lätt att vara lite för snabb på köpknappen ibland. Samtidigt, inte alltid man läser något skrivet av en kinesisk författare så det kanske kan vara kul? Upptäckte precis nu att Xiaolu Guo även har skrivit Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande och den har jag ju faktiskt bläddrat i på jobbet!

7. Fredrik Härén - De ickesynliga
Nej, jag läste inte boken trots att jag hade den hemlånad från bibblan i typ 3 månader. Ändå köpte jag den som pocket. Hur tänkte jag?!

Också en som jag inte äger, men tappade intresset för när hypen blev för stor.

8. Fredrik Backman - En man som heter Ove
Ja, jag förstår att det är en hype kring denna bok. Ja, jag vet att den hyllas av bokbloggare och recensenter. Men nej, jag vill inte läsa. Jag tyckte den läte intressant innan den kom ut, men sen blev den för stor.

7 kommentarer:

 1. Det är synd att du känner så för Ove-boken för den förtjänar verkligen sin hype, men jag förstår precis vad du menar :)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen Francesca; den är inte alls som Jellicoe Road, men är fruktansvärt bra.

  Tråkigt med Ove. Håller med Monika.

  SvaraRadera
 3. Francesca är definitivt värd att läsa, även om jag personligen gillar Jellicoe Road bättre. :) I övrigt har jag inte läst någon annan av böckerna, men jag älskar omslaget till When the Sea is Rising Red. :)

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte om Jellicoe road och har funderat på att läsa Francesca men jag vet inte heller, den verkar ju vara en annan sorts bok än JR iaf.

  SvaraRadera
 5. Jag är också skeptisk mot hypade böcker, jag brukar inte gilla dem... Som "da Vinci koden", "Populärmusik från Vittula" och allt av Buthler/Öhrlund... Men Ove gillade jag faktiskt!

  SvaraRadera
 6. Jo - läs "Nattsagor för sömnlösa"!

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer, Nattsagor för sömnlösa är värd att läsa.

  SvaraRadera