fredag 15 augusti 2014

Chris Wooding - Färglös


Att arbeta på ett bibliotek har sina fördelar (förutom själva jobbet i sig såklart). Man saknar till exempel aldrig något att läsa på lunchrasten. En sån lunchbok är Färglös av Chris Wooding, en av vårens nyheter från Argasso som i första hand ger ut lättlästa böcker för barn och ungdomar.

Handlingen låter lovande. I en framtid finns det ett Lazarus-serum som kan rädda ens liv. Det gör att man kan återuppväckas från de döda om man får det snabbt nog. Problemet är att man inte riktigt är sig lik när man återvänder. Man är annorlunda, en Färglös. Håret tappar all färg, lika så huden och ögonen. Man lever kanske men man blir utstött. Jed och hans gäng gillar att hoppa på Färglösa, ser det som en sport. Men allt förändras när Jed blir överkörd av en bil...

Boken är tunn med stor och luftig stil, perfekt att sätta i händerna för en läsovillig ung kille eller tjej. Berättelsen är också helt okej, det är spännande att följa vad som händer. Själv hade jag velat veta mer, fått fördjupning , vill veta mer om serumet och att återvända. Sånt försvinner i lättläsa böcker, själv tycker jag mest det liknar ett skal av en bok. Missförstå mig inte, det är inte dåligt på något sätt, men jag vill ha mer!

Färglös tar upp många viktiga ämnen - vänskap, att stå upp för varandra, kärlek och värderingar - och kan nog ligga till grund för många diskussioner. Som lättläst är den ett jättebra tillskott, som bok för en bokslukande bokbloggande bibliotekarie lämnar den en hel del att önska. Snälla Chris Wooding, jag vill ha en tjock härlig bok av det här, tack!

Titel: Färglös
Författare: Chris Wooding
Förlag: Argasso
Utgiven: 2014-03
Sidor: 84
Adlibris | Bokus

2 kommentarer:

  1. Oj, jag visste inte att den var så kort! Det här var en av de böcker jag var mest nyfiken på i år, men av någon anledning har jag inte fått den läst...

    SvaraRadera
  2. Jag kan förstå att du vill ha mer, en bok på bara 84 sidor! Det är ju ingenting! Annars tycker jag handlingen verkar intressant. :)

    SvaraRadera