lördag 14 september 2013

Bokbloggsjerka 13-16 september - litterära miljöer

Det är helg igen och återigen dags för Annikas bokbloggsjerka. Den här gången handlar frågan om författande:

jerka11Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig: I en stad? På landet? På en fiktiv plats? På havet? I framtiden? I det förflutna? I nuet? I Sverige eller utomlands? Annat?

Om du inte har några planer på att skriva en bok och därmed känner dig tvungen att hoppa över den här frågan kan du i stället berätta om var du helst ser att de böcker du läser utspelar sig.

Mina egna författardrömmar försvann ungefär samtidigt som mina journalistdrömmar besannades och slogs hål på. Jag insåg helt enkelt att medan jag älskar att läsa det andra skriver fylls jag enbart med prestationsångest och skrivkramp när jag själv ska prestera. Min livsfilosofi handlar om att göra sådant jag mår bra av och tycker är njutbart - alltså håller jag mig till att läsa vad världens alla skickliga författare skriver.

Är en bok riktigt välskriven tycker jag att platsen den utspelar sig på inte spelar så stor roll, men jag har givetvis mina favoritmiljöer. De senaste åren har jag dragits mest till urban fantasy och framtidsskildringar. Böcker vars handling utspelar sig i en miljö som liknar den vi lever i men som har övernaturliga inslag eller där något element är totalt förändrad. Jag vill känna igen mig i platsskildringarna samtidigt som jag vill känna mig överraskad. Ta Utmaningen till exempel som jag recenserade härom veckan. Maths Claesson har förlagt handlingen till Stockholm i allmänhet och Gröna Lund i synnerhet men ändrat på detaljerna - Gröna Lund har blivit "rymdifierat" i en framtid där rymdfärder är vardagsmat.

Twilight-böckerna och The Mortal instrument är också tydliga exempel på miljöer jag uppskattar. De utspelar sig på platser vi alla känner till men fiktiva varelser är en viktig del av berättelsen. Om jag hade skrivit en bok är det så jag skulle ha förlagt handlingen.

11 kommentarer:

 1. Säg aldrig aldrig. Kanske kommer du på andra tankar. Men håller med dig om att ibland är det njutbart att "bara" läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. och jag skriver ju här nu, alltid en början:)

   Radera
 2. Får skrivkramp och prestationsångest varje gång jag försöker sätt ord på någon av mina skrividéer numera. Men har inte gett upp än - vet att jag har det i mig, så en dag...!

  SvaraRadera
 3. Tyvärr har det blivit lite samma för mig när det gäller skrivandet, jag har för höga krav, har tappat förmågan att bara skriva det jag har i tankarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tråkigt när det blir så. Har precis startat upp en skrivarkurs för ungdomar på jobbet och förra veckan hoppade vi ledare in och var med på stafettskrivning, vad mycket kul man kom på när man bara fick skriva! Kan rekommenderas!

   Radera
 4. Gillar dina tankar om en plats man känner väl igen men där det finns fantasy-inslag!

  SvaraRadera
 5. Det är så jag känner också, jag vill känna igen mig, men bli överraskad :)

  SvaraRadera
 6. Jag har insett att jag har för dålig fantasi för att få till en bra bok. En dokumentär bok skulle jag kanske fixa... Och det samma gäller miljöer, skulle jag skriva så fick det vara nutid och en plats jag är bekant med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasi har jag gott om, det är att få ned det som krånglar till det. Jag har så livliga och galna drömmar så där har det blivit många bra bokidéer :)

   Radera
 7. Vi verkar ha samma smak, en bra sådan tycker jag :)

  SvaraRadera
 8. Kan hålla med om att böcker i vår värld med inslag av fantasy verkligen lockar till läsning :)

  SvaraRadera