lördag 7 september 2013

Riktiga böcker vs. e-böcker

Jag har länge försökt formulera varför jag föredrar läsa en "riktig" bok istället för e-böcker. När jag nu läste en fin förklaring om detta var jag tvungen att dela med mig av den.  

"En av de många saker jag gillar med inbundna böcker är att de är så fysiska. Elektroniska böckerna glömmer man när man har läst dem. Men tryckta böcker har kropp, närvaro. Ibland kan de för all del hålla sig gömda på osannolika ställen: i en låda med gamla tavelramar, till exempel, eller i tvättkorgen, invirade i en tröja. Men andra gånger kliver de fram och stirrar dig i ansiktet; man kan bokstavligen snubbla över gamla luntor som man inte ägnat en tanke på flera veckor eller flera år. Jag söker ofta efter elektroniska böcker, men de söker aldrig upp mig. De väcker känslor hos mig, men jag kan inte känna på dem. De är bara själ och har varken kropp, konsistens eller vikt. Innehållet kan vara slagkraftigt, men de hoppar aldrig upp och slår till mig i ansiktet." 

Stycket kommer ur Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe, som är helgens läsprojekt. Jag tycker det är så sant det han skriver. Det är av just den här anledningen jag tror på den inbundna bokens överlevnad. Kroppen, konsistensen, närvaron - det har större betydelse än vad många tror. 

Jag återkommer med en recension av boken när den är utläst.

1 kommentar:

  1. Håller fullständigt med dig :) Jag läser lite e-böcker men föredrar absolut vanliga fysiska böcker för att de känns.. Jag vet inte, närvarande och verkliga(?), på ett helt annat sätt

    SvaraRadera