söndag 22 september 2013

Bokbloggsjerka 20-23 september - standalones eller bokserier?

jerka11Helg igen vilket såklart innebär en ny jerka hos Annika
Läser du helst standalones eller bokserier?
Det här är en fråga utan något enkelt svar. Ibland kan jag vara riktigt riktigt sugen på att läsa en bra ensamstående bok. Det där att kunna börja läsa en bok, falla för den totalt och veta att jag på ett eller annat sätt faktiskt kommer få veta slutet på berättelsen utan att behöva gå och vänta på en uppföljande bok. Handlingen blir komprimerad, det blir ett definitivt slut. Eller, blir det verkligen det alla gånger? Visst har det hänt att jag läst en riktigt bra fristående bok som har ett väldigt öppet slut, ett slut som får mig att bara vilja veta mer.

Just nu läser jag främst serier och det är också främst serier som fyller mina bokhyllor. Jag älskar verkligen tanken på att i bok efter bok få följa karaktärerna, som blivit mina vänner, och få veta mer om vad som händer i deras liv. Det är en härlig känsla att avsluta en bok och veta att det finns mer att hämta. Det är sällan jag känner en sån frustration över att behöva vänta på något som jag känner i väntan på en ny bok i en älskad serie.
Tyvärr ser jag ett par nackdelar med serier också.
 1. I många fall hade serien passat bättre som en standalone. Boken slutar mitt i en händelse som fortsätter rakt av i uppföljaren. 
 2. Författaren broderar ibland ut sig lite väl mycket, hade hen kunnat hålla sig lite mer koncentrerad till handlingen hade en helt okej serie kunnat bli en fantastisk standalone.
 3. När serien blir en kassako. Vissa bokserier tycks fortsätta i en halv evighet när den blivit mångas favorit. Risken finns alltid att kvalitén påverkas, författaren känner sig pressad att prestera och resultatet blir därefter.
 4. Många nya författare får aldrig en chans att bli publicerade när förlagen satsar på trygga kort. Därmed försvinner många läsupplevelser.
Vissa böcker som är en del i en serie har jag verkligen önskat att de var en fristående bok. Den senaste är Den femte vågen där jag också nämnde i min recension att jag blev lite besviken när jag fick reda på att det var början i en ny serie. Även om jag kanske låter väl negativ till bokserier så är jag hooked, jag älskar ju dem, alla nackdelar till trots!

Jag kan verkligen inte bestämma vad jag föredrar. Jag läser helst böcker helt enkelt :)

Svenska dagbladet skriver väldigt intressant om just följetonger i dagens Kulturbilaga under rubriken De oändliga historierna med undringen om trenden handlar om att författarna tänker långsiktigt eller om krass kommersialism. Jag länkar ifall den dyker upp på SvD:s hemsida.

9 kommentarer:

 1. Jag skulle nog också vilja säga att jag helst läser böcker, även om jag älskar serier. Och fristående böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. precis. den här frågan är ju som pest eller kolera att svara på.

   Radera
 2. Jag håller verkligen med i ditt resonemang. Vissa serier skulle helt klart vara bättre som fristående böcker.... :)

  SvaraRadera
 3. Även jag håller med. Vissa böcker vill man inte ska ta slut, man önskar så att det skulle komma iaf en till medan andra böcker inte ska få en nr 2. Det kan ibland kännas mer som en ekonomisk fråga än om att skriva bra böcker. Tjänar man på det så fortsätter man och förlaget bakom hejar ivrigt på sin kassako. Och visst är det tråkigt när nya författare blir ratade för att "kändisen" har förtur.
  Som du skriver, det är svårt att bestämma sig och jag läser helst böcker helt enkelt, i vilken form och omfattning de än må komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det är tur att man inte måste välja utan kan läsa allt :)

   Radera
 4. Just det där att Tv-serierna är de ny romanerna, eller att bokserierna är som Dvd boxar tyckte jag var intressant i SvD.

  SvaraRadera
 5. Håller helt med, jag läser helst böcker helt enkelt! :)

  SvaraRadera
 6. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera