måndag 23 mars 2015

Bokbloggsjerka - Läsarinteraktion


Jag är sen på bollen med helgens jerka för det blev visst så att jag tog en oplanerat bloggpaus i helgen. Jag har haft fullt upp med pyssel och helgfix men det var faktiskt varit otroligt skönt att koppla ner. Jag har inte ens läst några blogginlägg heller, tror jag behövde en minipaus! Men nu är jag tillbaka pigg och glad igen!

I veckans jerka är det Carola som undrar:
"Jag skulle vilja veta hur andra bloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar."

Hjälp, vilken svår fråga! Jag är tyvärr ganska dålig på att interagera med mina läsare. Jag glömmer svara på kommentarer, till exempel, även om jag blir jätteglad och tacksam för varje kommentar som trillar in. Kommentarer är ändå ett bra tecken på att någon läser och tycks uppskatta det jag skriver. 

Interagerar jag i övrigt med mina läsare då? På sätt och vis kanske. Jag försöker tänka på den som ska läsa när jag skriver, har direkt tilltal ibland och skriver det jag tror andra vill veta. Jag tror att jag i mångt och mycket presenterar böckerna skriftligt på samma sätt jag försöker sälja in böcker muntligt till låntagare på jobbet. 

Jag jobbar kanske inte jätteaktivt med att få nya läsare. Jag försöker kommentera på andra bloggar, för jag tror ju på att större delen av mina besökare är andra bloggare. Jag brukar också pinga mina inlägg så att mina recensioner dyker upp på adlibris och bokus, det lockar en del nya läsare. 

För att behålla mina läsare försöker jag hela tiden utveckla och förbättra mitt skrivande. När jag läser mina första recensioner från hösten 2012 inser jag verkligen exakt hur mycket jag utvecklats! Jag försöker komma på nya och fräscha sätt att tänka, om jag lyckas är inte upp till mig att svara på. De senaste månaderna har jag minskat ner på antalet inlägg, jag har helt enkelt inte orkat hålla samma frekvens. Jag trodde att detta skulle påverka antalet visningar negativt men märkligt nog ökar ständigt antalet besökare. Analys på det?

Vad driver då mig att fortsätta blogga?
Framför allt gör jag det för min egen skull. Bloggen har blivit min läsdagbok, ett sätt att minnas böcker jag läst och vad de handlar om. Det är också ett sätt att hålla igång mitt eget språk, kan hända att jag lade journalistiken på hyllan men jag tycker fortfarande om att formulera mig skriftligt. Självklart är det såklart inspirerande att någon faktiskt läser det jag skriver. Mitt driv som bibliotekarie och människa är trots allt alltid att inspirera till läsning!

Det som också driver mig är att bloggen har blivit ett verktyg för att få prata med andra bokälskande människor. Ni som läser har blivit mina vänner! 

3 kommentarer:

 1. Bokbloggandet är en fin gemenskap :)

  SvaraRadera
 2. Jag var ännu senare på bollen :-) Men jag håller med om det att bloggen upprätthåller skrivkunnigheten - det är ett hantverk det med.

  Jag är förresten också bibliotekarie. Ett fint jobb.

  SvaraRadera
 3. Jag har så svårt att föreställa mig vad en eventuell läsare skulle vilja veta, de är ju olika allihop :)

  SvaraRadera