tisdag 24 mars 2015

Tio barndomsfavoriter jag skulle vilja återvända till


Jag har väldigt svårt att få till en regelbundenhet med mitt deltagande i Top Ten Tuesday. Lite synd för jag tycker allt som oftast att det är roliga och intressanta teman. Den här veckan handlar det om böcker från ens barndom och det är ett ämne som står mitt hjärta nära. Eftersom jag själv jobbar som barnbibliotekarie är det ju jag som faktiskt kan komma att influera nästa generation vuxnas svar på den här frågan. Inte illa, om en tänker efter!

Top 10 Books From My Childhood (Or teen years) That I Would Love To Revisit


1. God natt mister Tom av Michelle Magorian.
Ett måste på en sån här lista, trots att jag redan läst den många gånger sen min barndom. Den blir helt enkelt aldrig förlegad.

2. Häxprovet av Maj Bylock
Få nutida författare kan ersätta den fantastiska bokvärld som Bylock skapade. Jag läste och läste om samtliga böcker men min favoritserie var den som började med Häxprovet. Spännande och delvis verklighetsbaserade så förtrollade böckerna om Annelie mig och jag tror inte den förtrollningen har släppt än.

3. Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
Jag har inte vågat läsa om något av Maria Gripe i vuxen ålder. Jag är så rädd för att jag kommer ändra uppfattning om böckerna. Kanske skulle jag trots allt våga mig på Skuggserien.

4. Slottet brinner! av Olov Svedelid
Ingen kunde skriva historiska böcker som Svedelid, jag slukade och älskade samtliga av hans böcker till barn. Den jag minns allra bäst idag är Slottet brinner! Faktum är att jag reserverat boken på bibblan och den ligger nu på mitt skrivbord på jobbet och väntar på omläsning.

5. Mio, min Mio/Bröderna Lejonhjärta/annan titel av Astrid Lindgren
Det känns nästan lite oförskämt att klämma ihop Astrid Lindgrens samlade verk under en punkt då jag lika gärna nästan hade kunnat göra en lista enbart med hennes böcker. Det här är böcker jag mer än gärna återvänder till gång efter gång!

6. Häxorna av Roald Dahl
Jag minns till och med i vilket sammanhang jag läste den här boken då det begav sig. I vilket klassrum jag satt och vilken lärare jag hade. Dahl skriver så härliga mysroliga böcker.

7. Harry Potter av J.K. Rowling
Höll helt på att glömma bort. Kanske för att fokuset har blivit barndom och inte tonåren och första boken kom när jag fyllde tolv. Men det går ju bara inte att inte ha med Harry!

8. Pettson och Findus-böckerna av Sven Nordqvist. 
Jag älskade att sitta och bläddra i de här. Hitta alla små konstiga figurer, följa med Pettson och Findus på alla tokigheter. Jag tror vi hade typ alla utgivna böcker hemma...

9. Eldens hemlighet av Henning Mankell
Böckerna om Sofia i Moçambique som trampade på en landmina så att hennes syster dog och hon själv blev av med ena benet berörde mig djupt och jag läste dem många gånger. 

10. Ett hjärta till Maria av Gretelise Holm
Jag vet inte hur många gånger jag läste den här boken som barn men det var MÅNGA! Maria skriver och berättar om vad som händer i hennes liv för sin nyfödda lillasyster. Hon finns nämligen kanske inte kvar när lillasystern växer upp för får inte Maria ett nytt hjärta kommer hon att dö.

Det finns så många fina bokminnen från barndomen. Jag önskar att jag redan då förde läsdagbok, skrev upp alla de böcker jag läste. Jag undrar hur många det kan ha varit, jag läste ju verkligen enormt mycket och betade säkert igenom samtliga böcker på mitt lilla bibliotek. I alla fall barn- och ungdomsavdelningen. Men att sitta och minnas så här ibland lämnar verkligen varma spår i magtrakten!

7 kommentarer:

 1. Maria Gripe är en författare som jag också gärna skulle vilja läsa nu som vuxen, men jag vågar inte riktigt...

  SvaraRadera
 2. Godnatt Mister Tom hade jag kunnat ta med också men den fick inte plats. Jag tog också med Olov Svedelid men en annan bok. Harry Potter har jag upptäckt först som vuxen. Maria Gripe läste jag också som nästan vuxen.

  SvaraRadera
 3. Olov Svedelid och Maj Bylock läste jag också, men hade alldeles glömt bort dem :)

  SvaraRadera
 4. Skuggan över stenbänken älskade jag när jag hittade den i skolans bibliotek! Har faktiskt köpt den som vuxen för inte alls länge sedan, hittade den på loppis. Men har inte vågat läsa den än..

  SvaraRadera
 5. Flera bra böcker, och några som fick vara med hos mig också.

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken nostalgitripp din lista blev. God natt Mister Tom, Maj Bylock, Astrid Lindgren, Eldens hemlighet... Harry Potter hade kunnat vara med på min lista också, men eftersom jag läste om dem förra året kändes det lite onödigt. Häxorna läste jag först i vuxen ålder. Tror överhuvudtaget att jag missade Roald Dahl i bokform som barn, utan bara såg filmerna...

  SvaraRadera
 7. Jag hade helt glömt bort Eldens hemlighet, men kom på nu att våran lärare läste den för oss någon gång i mellanstadiet. Hela klassen satt som trollbunden (eller så var det bara jag, men tvivlar på det). Men wow, den skulle jag verkligen vilja återvända till.

  SvaraRadera