onsdag 21 maj 2014

Tahereh Mafi - Sätt mig i brand!

Titel: Sätt mig i brand!
Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2014-05
Sidor: 364

Spoilervarning! Detta är tredje och sista delen i en serie, avslöjanden från tidigare delar kan förekomma.

Visste ni att det är I Read YA-week just den här veckan? Tänk vad de hittar på. Vad passar då inte bättre än att skriva om den så efterlängtade Sätt mig i brand! som passar klockrent in i den genren.

Jag blev så glad när den äntligen kom till bibblan att den följde med hem på en gång och jag fullständigt kastade mig över den. Framåt ett på natten var boken utläst efter ett antal "ska bara läsa ett kapitel till". 

Tahereh Mafi avslutar serien med bravur. Precis som i de flesta andra dystopiska trilogier väntar en storslagen slutstrid. Men vägen dit är lång för Juliette. Efter att ha överlevt en pistolkula i bröstkorgen vaknar hon upp och vet varken om rebellerna vann eller besegrades eller om Adam lever. Warner har smugglat in henne till sitt rum och liknar inte alls den hårda hatiska man han en gång gav bilden av att vara. Juliette har svårt att hålla sina känslor i styr, framför allt eftersom Warner själv är öppen med sina varma känslor. Och han vill strida vid hennes sida i kriget mot hans far och Återetablissemanget! 

Som jag gillar Tahereh Mafis språk. Det poetiska. Blandningen av kortkorta meningar och fragment med "normala" meningar. Det uttrycksfulla. Det tilltalar mig, får Juliettes berättelse att lyfta från pappret. 

Jag tycker också mycket om hur Juliette har vuxit genom bokserien, hur hon sakta hittar ur sitt skal - lär sig stå på egna ben. Lita på andra människor. Jag faller för Warner som blivit så missförstådd. Irriterar mig på Adam som kanske inte alls är den man först trodde, han kanske inte är så god jag trodde. 

Sätt mig i brand! håller hela vägen och lämnar mig inte besviken. Det känns lite sorgligt att lämna Taherehs värld bakom mig men jag gläds åt att jag har de båda mellannovellerna Bryta sönder och Falla sönder kvar att läsa. Passade på att ladda ner dem när nu B. Wahlströms delar dem gratis på Facebook. Ser framemot att få lära känna Warner (Falla sönder) och Adam (Bryta sönder) lite närmre. 

Hoppas på mer böcker från Tahereh Mafi snart. Tills dess får jag väl nöja mig med att följa henne på Twitter. Hon skriver underfundigt och hon och maken (tillika YA-författaren Ransom Riggs) är så söta tillsammans där. Det får bli dagens tips!

En liten fundering - den översatta titeln. Först kom Rör mig inte och Rädda mig inte, nu Sätt mig i brand! Jag tycker inte det passar in, även om jag verkligen kan koppla titeln till bokens handling. Men det är såklart föga av vikt, bara en liten detalj. 

Betyg:
Handling: 5/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 5/5
Berättarteknik: 5/5

2 kommentarer:

 1. Hej. Hur kunde du ladda ner böckerna. Jag vet inte hur man laddar ner en e-bok och jag undrar om du kan förklara.har gått in på deras fb sida hittat bökerna, men jag försår inte vad jag ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   det är lite svårt att förklara utan att kunna visa men man letar upp novellerna på facebooksidan, klickar på prissumman och sedan på kundkorgen. Där får man fylla i sin adress och så har jag för mig att man fick ett mail med länk där man laddar ner novellen. Var ett bra tag sen så minns tyvärr inte helt och hållet men hoppas det här var till någon hjälp!

   Radera