fredag 16 maj 2014

Bokbloggsjerka 16-19 maj - köpa redan lästa böcker

Godmorgon fredag! En trött morgon eftersom jag låg vaken alldeles för länge och läste efterlängtade Sätt mig i brand av Tahereh Mafi. Så spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig den. 

Idag är det Stockholm och en heldagsutbildning som gäller och vad passar inte bättre under bussresan än att svara på veckans jerka?

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa ett fysisk bok av en e-bok du har gillat?
För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?

Även om jag läser e-böcker väljer jag att svara på bägge frågorna för annars blir svaret väldigt kort. För nej, någon e-bok har aldrig blivit omvandlad till fysiskt exemplar i mitt hem. Har helt enkelt inte läst någon superfavorit i digitalt format. 

Lånade böcker däremot! Jag har inte råd att själv köpa alla de böcker jag vill läsa (vem har väl det?) så eftersom jag har första tjing på biblo-böcker lånar jag såklart även med mig högar av böcker hem. Ibland finns det riktiga guldkorn i de där högarna, böcker som bara måste få bo i mina hyllor permanent, som måste ägas!

Rainbow Rowells böcker är exempel på det: Fangirl och Eleonor & Park har hittat vägen hem på så sätt. Så även The fault in our stars, Låt vargarna komma och underbara bilderboken Björnens sång. Bland annat vill säga, listan kan göras mycket längre.

Varför köpa böcker jag redan läst? Jo, pärlor som kan läsas om och om igen, som måste bevaras för eftervärlden - de behöver garanteras ett tryggt liv helt enkelt! :)

13 kommentarer:

 1. Jag läser ju inte om böcker, men det där med tryggt hem var ju ingen dum motivering :-)

  SvaraRadera
 2. Jag läser inte speciellt många e-böcker och jag lånar väldigt sällan på biblioteket så det händer inte speciellt ofta att jag köper en redan läst bok.

  SvaraRadera
 3. Jo men de där riktiga bra böckerna vill man kunna läsa om när man vill och jag hoppas att mina syskonbarn och mina barn ska vilja läsa dessa böcker när de blir större! :)

  SvaraRadera
 4. Jag läser också gärna om böcker men det är sällan jag köper hem något jag först lånat - istället är jag mer selektiv med vad jag köper och vad jag lånar, de böcker jag tror jag kommer vilja ha skaffar jag i affären och de jag vet att jag inte vill behålla försöker jag låna. Men ibland går det inte som man tänkt förstås!

  SvaraRadera
 5. Böcker förtjänar verkligen ett tryggt liv! :-)

  SvaraRadera
 6. Åh Tahere Mafi! *inte alls avundsjuk* =) Jag lånar med mycket böcker och vissa speciella böcker blir inköpt för att pryda sin plats i min egen hylla. Precis som du säger de behöver ett tryggt hem. =)

  SvaraRadera
 7. Ja jag har några serier jag samlar på annars läser jag inte om böcker.
  Mia

  SvaraRadera
 8. Visst är det ju så att om man vet att man vill äga en bok köper man den direkt, men biblioteket räddar utan tvekan ekonomin oavsett om man lånar e-bok eller vanlig :)

  SvaraRadera
 9. Det var ett tag sedan jag lånade på biblioteket, så det är inget jag har gjort nyligen :)

  SvaraRadera
 10. Jag älskar att ha mina favoriter hemma och bara kunna plocka ned dem för att läsa de stycken som jag älskade om och om igen :)

  SvaraRadera
 11. Jag vill ha de böcker som jag gillar i fysisk form. Njuter av att se dem i bokhyllan.

  SvaraRadera
 12. Den här jerkan får jag nog gräva i min ungdom för att lösa! Jag läser inga e-böcker och lånar numer ytterst sällan böcker på bibliotek. Annat var det när jag var ung och mamma var skolbibliotekarie, då bodde jag på bibblan!

  SvaraRadera