måndag 5 maj 2014

Läs ett år: Flicka i april

Titel: Flicka i april
Författare: Kerstin Thorvall
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utgiven: 1961 (som e-bok 2013
Sidor: 108
Adlibris | Bokus

Att Kerstin Thorvall är en hyfsat känd författare har jag väl haft koll på. Att hon skrivit över 60 böcker hade jag dock aldrig kunnat ana. Jag är alltså en stor Thorvall-novis och blev därför glad när jag hittade Flicka i april som bidrag till mitt Läs ett år-tema. Då boken var så pass kort slank även de båda fortsättningarna Flicka i Paris (1963, 113 s.) och Flickan i verkligheten (1964, 83 s.) ned.

Flicka-trilogin är verkligen böcker av sin tid. Den unga Lena Berg lämnar i seriens inledning sin barndomsort Timreå för att fara till Stockholm och bli modetecknerska. Detta trots att hon inte har den rätta figuren eller kunskaper om mode, trots att modern tycker hon borde stanna hemma och gifta sig med lämplig karl. Det är nämligen fortfarande vanligare hemmafruar män som försörjer dem.

Lena blir inneboende hos en prostinna som är bekant till en släkting hemma i Timreå. Det hjälper inte direkt upp hennes ställning. På skolan får hon en låg ställning, hon sticker ut med sin stora skyddsrock och sina runda former. Först när hon får chansen att teckna fritt med tusch börjar hon sticka ut. På skolan finns också den snygga, populära Mikael. Mikael som blir en oväntad vän, som kanske kan bli något mer?

Det är intressant att följa Lenas resa, men också att uppleva en annan tidsepok. Det var verkligen en helt annat sätt att vara ung, när föräldrarna hade större inflytande över vad man gjorde och hur man agerade. Böckerna är snabblästa och jag är helt klart nyfiken på att läsa mer av Kerstin Thorvall, kanske från lite modernare tid.

Betyg: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar