fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9-12 maj - ljudböcker

jerka11Äntligen är det fredag, jag har verkligen sett fram emot helg efter en intensiv vecka. Jag hoppas på mycket lästid men sedan lär det bli eurovision-final plus att vi äntligen ska ta oss iväg till Ikea för att köpa till inredning till klädkammaren så jag efter över ett år med garderobskaos kan få ordning även där.

Nu är det några veckor sedan jag var med och jerkade men eftersom jag börjar hitta tillbaka till mitt bloggande igen tänkte jag hoppa på helgens jerka hos Annika

Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken du har "läst"?

Ljudböcker - antingen älskar eller hatar man det. Så känns det som i alla fall. Jag har låntagare som aldrig läst en hel bok men som däremot plöjer ljudböcker på löpande band. En fantastisk uppfinning för dem som älskar böcker men som faktiskt inte kan läsa en pappersbok. Som kanske inte ser att läsa eller där orden hoppar för dem (hemska tanke!). Eller när man inte hinner, orkar eller har möjlighet att plocka upp en bok.

Jag är en periodare när det gäller ljudböcker. Ibland lyssnar (jag är en av dem som tycker det låter galet att säga att man läser ljudböcker) jag på flera i rad men oftast går det långt mellan gångerna. Det blir så opraktiskt eftersom jag fastnar i lyssningen och glömmer bort allt annat jag tänker göra under tiden. Däremot älskar jag att lyssna på ljudböcker när jag kör bil. Att koncentrerat lyssna på en bok gör att jag också håller fokus på körningen, hur dubbelt det nu än låter. Jag känner mig till exempel inte stressad när jag ska igenom Stockholmstrafiken eftersom ljudboken får mig hålla mig lugn och allert. En riktigt bra bieffekt!

Bästa ljudboken kan kanske ni som läste gårdagens recension lista ut. Undret är en av de bästa böcker jag läst/lyssnat på och ljudboken är fantastiskt bra inläst.  Tummen upp för den!

Jag har också ett ljudboksminne från barndomen som etsat sig fast, från tiden man lyssnade på kassettband. Hjältar och monster på himlavalvet. Fantastiskt spännande om grekisk mytologi och bakgrunden till våra stjärnformationer och den halvt dramatiserade uppläsningen (eller kan det ha varit radioteater från början, nu blir jag osäker) var otroligt fantasieggande och jag tror jag lyssnade sönder bibliotekets kassettband. Ett härligt barndomsminne som gjort sig påmint när nu Maj Samzelius älskade barnboksserie ges ut i nytryck för en ny generation att upptäcka och älska. 

25 kommentarer:

 1. Jag tycker att ljudböcker är en fantastisk uppfinning, för den som klarar att lyssna på dem. Jag tillhör inte den skaran ;)

  SvaraRadera
 2. Har haft många patienter (som pga synnedsättning eller att de är så svaga att de inte kan hålla i en bok länge har) som tack vare ljudböcker kunnat få lite glädje. Väldigt bra att de finns!

  SvaraRadera
 3. Underligt att det funkar när du kör bil! Jag har en kollega som helt övergått till ljudböcker. Själv har jag inte provat en enda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag vet! Har inte riktigt förstått den där mekanismen men tror det har att göra med att jag håller mig lugn, slit väldigt lätt stressad annars.

   Radera
 4. Jag håller med om att ljudböcker har sina positiva sidor men för mig är de inget bra komplement. Jag är för ofokuserad och alltför ljudkänslig för att klara av att lyssna.

  SvaraRadera
 5. Ljudböcker är säkert bra för den som klarar av dem. Jag själv klarar inte av att koncentrera mig tillräckligt för att få nogot sammanhang i det jag lyssnar på.

  SvaraRadera
 6. Jag blir verkligen sugen på att läsa "Undret" efter att du skrivit så fint om den! Eller om jag faktiskt ska göra som du och lyssna på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, gör det! Den är verkligen läsvärd!

   Radera
 7. Åh nu kom jag att tänka på de där band man hade som liten, som alltid hade en liten bok med. Så man fick lyssna och samtidigt följa med i boken, eller bok och bok, det var väl mer som ett häfte.

  SvaraRadera
 8. Ljudböcker funkar inte för mig, men visst är det bra för dem som har svårt för att läsa av en eller annan anledning :)

  SvaraRadera
 9. Ja men kassettband med bok hörde jag på när jag var liten "nu är det dax att vända bland" har etsat sig fast i mitt huvud :)

  SvaraRadera
 10. På tal om något helt annat. Du vann biljetterna till förhandsvisningen av "Förr eller senare exploderar jag". Grattis!!! Mer detaljer på email.

  SvaraRadera
 11. Ja det kan jag tänka mig är super, vilka bilköer ni har i denna stad, dessutom var det fult med vägarbete nu. Då passa en ljudbok bra.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, jag tackar! Tur jag bor 8 mil norr om Stockholm och bara ska igenom när jag väl kör bil dit för usch vad jag ogillar Stockholmstrafiken!

   Radera
 12. Den enda ljudbok jag har lyssnat klart på var på kassettband :)

  SvaraRadera
 13. Ljudböcker har helt klart en funktion att fylla. Men kan jag välja så väljer jag en vanlig bok i pappersformat.

  SvaraRadera
 14. jag har hittat gamla kasettband som jag tänker lyssna :)

  SvaraRadera
 15. Jag har testat en ljudbok, men det funkar inte för mig. Jag kan inte hålla tråden i berättelsen , jag glömmer vem som är vem, jag får ständigt hoppa tillbaka och lyssna om. Så jag håller mig till pappersvarianten!

  SvaraRadera
 16. Jag varken älskar eller hatar dem, jag kan bara inte koncentrera mig tillräckligt för att ta till mig hela boken :)

  SvaraRadera
 17. Jag tror jag skulle gilla ljudböcker om de var lite halvt dramatiserade. De neutrala uppläsningarna kan jag tycka är lite tråkiga.

  SvaraRadera
 18. Jag tror också att ljudböcker kan bara ett bra alternativ för dema som tycker att det är jobbigt att läsa vanliga böcker.

  SvaraRadera
 19. Hej ! Har precis hittat hit till din blogg och gillar den skarpt! Har lite att läsa igen här om allt härligt som har med böcker att göra :)

  Hoppas att du har haft en fantastisk helg med mycket lästid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din kommentar=) Välkommen hit!
   Så mycket lästid har det tyvärr inte blivit men underbar film och ordning i garderoben vilket inte är fy skam det heller...

   Radera
 20. I bilen kan jag absolut tänka mig att lyssna på ljudböcker, särskilt om man ska en bit! Börjar nästan sakna att köra bil hemma i Övik bara för att få lyssna på ljudböcker...!

  SvaraRadera
 21. Jag tycker att ljudböcker är en underbar uppfinning men de funkar inte på mig.

  SvaraRadera