tisdag 15 juli 2014

Topp tio filmatiserade böcker

The Broke and the Bookish vill idag flytta perspektivet från böcker till andra slags berättelser, nämligen de som berättas med rörlig bild. Top Ten Favorite Movies or TV Shows! (can break it down to top ten favorite romance movies or comedy shows etc. etc.) Jag vill inte lämna bokens värld helt och hållet, så vad sägs om en komprimiss? Här är min Topp tio lista över filmatiserade böcker.


1. The fault in our stars
Inte sedan Titanic har jag sett en film två gånger på bio, ändå har jag inte sett mig nöjd. Jag är verkligen nöjd med filmatiseringen av en av mina absoluta favoritböcker och kommer definitivt köpa den när den kommer på blue-ray.


2. Harry Potter-filmerna
Ja, jag väljer att se hela trilogin som en film för hur ska jag kunna välja en?! Under våren har vi sett samtliga filmer på nytt och snyftade mig igenom de sista delarna. Det har varit spännande att se de olika regissörernas tolkningar växa upp bredvid varandra, de första filmerna relativt ljusa, sen blir tolkningarna bara mörkare och mörkare. Och gissa var jag befinner mig idag? Jo, i Norrköping på Harry Potter-utställningen!!!


3. A walk to remember, 4. The notebook & 5. The last song
Nicholas Sparks alltså. Hans filmer är sååå bra, jag hade kunnat göra en lista med nästan bara Sparks-filmer. Jag har faktiskt svårt för böckerna men filmerna - där flertalet faktiskt har manus skrivna av just Sparks håller riktigt hög klass!


6. P.S. I love you

Filmen skiljer sig en del från Aherns bok, men det är ändå en fin skildring och det är en film jag sett om flera gånger.


7. Twilight-filmerna
Okej, lite nördig måste man få vara ibland! Även om jag hör till dem som föredrar böckerna tycker jag ändå att filmerna är mer än okej. 

8. Sagan om ringen
Kanske ett lite väl tråkigt svar, men filmerna är ju så otroligt bra gjorda!

9. The cider house rules
Ehm, nej, jag har inte läst boken. Men filmen står i hyllan och den bidrog minsann till bra flöde i tårkanalerna!

10. Bridge to Terabithia
Vi har fem barnfilmer till utlån på min biblioteksfilial. Fem! Det är inte många, men bland dem finns ett riktigt guldkorn. Brigde to Terabithia är en oerhört vacker och sorglig berättelse om att även om livet känns otroligt jobbigt ibland blir allting genast lättare när man är två. En vän och den gemensamma fantasin kan hjälpa mot mycket! Varning för stort tårflöde!

2 kommentarer:

  1. Jag har inte heller läst Ciderhusreglerna, men jag älskar filmen.

    SvaraRadera
  2. Nu blir jag ännu mer sugen på att se TFIOS filmen :) Måste också se till att läsa Ciderhusreglerna, filmen är ju underbar

    SvaraRadera