måndag 14 juli 2014

Bjørn Sortland - Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

Titel: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
Författare: Bjørn Sortland
Förlag: X Publishing
Utgiven: 2008-06
Sidor: 120
Adlibris | Bokus

Minns du den första kärleken? Den som känns som ett uppvaknande, att du inte riktigt levt fullt ut förrän du mötte din kärlek. För kärlek väcker ju längtan efter en framtid. Men om framtiden inte finns till för er då?

19-åriga Markus träffar den några år äldre Ingrid på en fest hemma hos en kompis pappa. Det är mest en massa kulturpersonligheter där, betydligt äldre än Markus och han tycker festen är skittråkig helt enkelt. Men på väg därifrån ser han en tjej sitta alldeles för sig själv och röka. Hon är vacker, det är sällan tjejer är det när de är helt skalliga. Men Markus faller och förälskelsen är ett faktum. Ingrid är mystisk, lämnar inte sitt namn eller nummer men nämner att hon ska flyga till Oslo dagen efter. Markus som jobbar med väskor på flygplatsen hittar hennes resväska och lämnar ett litet meddelande till Ingrid i väskan tillsammans med sitt telefonnummer. Senare ringer hans telefon...

Ingen framtid skrev jag... Det som låter så lovande ovan... om det inte vore för en liten detalj. Ingrid är sjuk, döende i cancer. Klarar Markus av att hantera allt detta? Klarar Ingrid det?

Bjørn Sortland ger oss en otroligt poetisk berättelse om den första kärleken, det är vackert och otroligt sorgligt. Boken är inte tjock, och sidlayouten luftig, ändå har den ett stort innehåll. Ibland behövs det inte stora ord för att beskriva det vackra, det räcker att hitta rätt.

Markus växer i mötet med den äldre Ingrid. Han funderar över livet, vad som är viktigt, vad allt betyder - egentligen. Egentligen får vi inte veta så mycket vare sig om Markus eller Ingrid, ändå ser jag dem framför mig. Markus som en osäker, lite fumlig 19-åring, Ingrid den världsvana konststudenten, med sina 24 år har hon mer säkerhet, mer kunskap om livet.

Vad är det då som är så skört att det bryts om du säger dess namn? En fråga Ingrid ställer till Markus redan inledningsvis. Jag är inte helt säker på svaret, men det är en fråga som är värd att fundera på. Tystnaden? Kärleken? Döden?

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 5/5
Berättarteknik: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar