fredag 17 januari 2014

Bokbloggsjerka 17-20 januari - tv-serier

Äntligen fredag och en jerka att svara på:) Helg tar jag dock inte riktigt än eftersom jobb står på schemat även i morgon.

Den här veckan lämnar vi bokvärlden för en liten stund men vi reser inte särskilt långt. Istället hamnar vi bland tv-serier och film. Annika vill nämligen veta: Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst men den/de ska ha en stark anknytning till din favoritgenre. 

Ingen lätt fråga. Jag tittar gärna på tv-serier men vilken är den bästa? Den andra funderingen är vilket som är min genre. Jag läser ju både vuxen och barn även om fokus hamnar på unga vuxna. Det är både comtemporary och fantasy/dystopier med fokus på det sistnämnda. 

När det gäller filmer står det just nu helt still i mitt huvud. Det finns så många jag tycker väldigt mycket om. De hittills  filmatiserade delarna av The Hunger Games är exempel på riktigt bra filmatiserade böcker, likaså närmast avgudar jag typ all filmatisering av Nicolas Sparks böcker. Det är faktiskt i mångt och mycket just filmatiserade böcker som dyker upp i huvudet när jag ska tänka på favoritfilmer. 

När det kommer till serier är det konstigt nog är det inte alls ungdoms- eller fantasyserier. Jag faller istället för utan jag älskar tv-serier som utspelar sig förr i tiden, vilket är så långt från det jag läser till vardags som det går... Här är några älskade favoriter:

Anne på Grönkulla. Vår älskade Anne med e med sitt röda hår, hetsiga temperament och sin stora kärlek för böcker och ord. 

Stolthet och fördom. BBC-versionen så klart, som går se om och om igen utan att man tröttnar. 

The house of Elliot som handlar om två systrar som efter faderns död är barskrapade men som trotsar tidens ideal och startar ett eget modehus.

Little House on the Prairie var det evigheter sedan jag såg men första säsongen står i filmskåpet och väntar på att bli sedd igen. Fantastisk serie!


Downtown Abbey kanske skulle vara något för mig eller vad tror ni? Har inte riktigt tagit tag i den serien än. 

Inte alls i samma stil men lika älskade är Band of brothers och The Pasific. Den senare kommer alltid stå mig extra kär då det var just den serien som inledde den djupa vänskap som senare skulle visa sig bli mitt livs stora kärlek. Onsdagskvällarna med Micke och The Pasific blev ett allmänt känt begrepp den där våren när den sändes i SVT. 

20 kommentarer:

 1. Åh. Lilla Huset på prärien älskade jag att titta på när jag var liten! Anne på Grönkulla såg vi för några år sedan på jullovet och den var charmig.

  SvaraRadera
 2. Trevligt att höra att filmerna från "The Hunger Games" är bra. Kanske jag skulle ta och se dem någon gång!

  SvaraRadera
 3. Åh The House of Elliot gillade jag, blir nostalgisk, och Downton Abbey är jättebra! :)

  SvaraRadera
 4. Lilla huset på prärien var ju underbar!

  SvaraRadera
 5. Lilla huset på prärien brukade jag titta på när den gick på tv :)

  SvaraRadera
 6. Åhh, House of Elliot var så bra! Lilla huset på prärien, där tyckte jag att serien var alldeles för långt ifrån böckerna, så den gillade jag inte så mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag separerade dem lite från varandra och då gjorde det inte så mycket att de var olika=)

   Radera
 7. Älskar Nicolas Sparks böcker och även filmerna har varit bra, min favorit är The Notebok, älskar både boken och filmen.
  Åh Anne på Grönkulla vilken underbar serie.Och även Little House on the Prairie, det var verkligen en underbar serie när man växte upp.

  SvaraRadera
 8. Jag har ännu inte faktiskt läst något av Nicholas Sparks, däremot verkar det som att jag ser varenda filmatisering av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller läst så många av hans böcker men filmerna är fantastiska!

   Radera
 9. Dear John och The Notebook är härliga filmer båda två, och Downton Abbey är att starkt rekommendera - en utav mina absoluta favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de! Jag gillade A walk to remember väldigt mycket också!
   Downtown Abbey borde införskaffas!

   Radera
 10. The Hunger Games-filmerna är verkligen lysande filmatiseringar :)

  SvaraRadera
 11. Stolthet och Fördom, naturligtvis. Hur kunde jag glömma den. Och Lilla huset på prärien!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker också om det som spelats in av Hunger Games trilogin hittills. Blev lite nostalgisk när du nämner Lilla huset på prärien. Får nog ta och kika på den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev också nostalgisk:) Blir nog att plocka fram boxen på onsdag när jag är ledig!

   Radera
 13. Svar på kommentar i min blogg: Jag är nog väldigt mycket tvärtom faktiskt! Haha. Veka monster är det värsta jag vet. Tycker att typ Twilight är det fjantigaste som finns. Ju ondare och kleggigare desto bättre :) Dock gillar jag Carrie Ryans böcker väldigt mycket också! Men tycker inte att zombier liksom är något en blir kär i (som i Warm Bodies, vilken jag dock ändå gillade. Men har inte sett filmen än. Det vågar jag inte, för den verkar vara... tramsig).

  SvaraRadera
 14. Åh, Anne, på Grönkulla och Lilla huset på prärien gillade jag också skarpt när de begav sig. Fastnade senare för Dr Quinn, känns som om det är lite samma genre som de tidigare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Dr Quinn hade jag glömt bort! Den tittade man ju på efter skolan varje dag typ=)

   Radera
 15. Åhhh, Lilla Huset på Prärien - denna fantastiska serie som växer många barndomsminnen! Varenda avsnitt finns på dvd i min film/serie-hylla. Dags att se om den snart tror jag bestämt!

  SvaraRadera