lördag 4 januari 2014

Diana Wynne Jones - Det levande slottet

Titel: Det levande slottet
Originaltitel: Howl's Moving Castle
Författare: Diana Wynne Jones
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: 2005-08
Sidor: 346

Beskrivning: Sofia Hattman är äldst av tre systrar. Eftersom hon bor i landet Ingary där det inte är märkvärdigt med trollkarlar, häxor och sjumilastövlar betyder detta, att vara äldst, att hon kommer misslyckas mest och värst av systrarna.

När en häxa som besöker familjens hattaffären familjen förvandlar Sofie till en gammal gumma beger hon sig iväg ut på vägarna. Hon hamnar i det stora svarta slottet som svävar fram runt omkring staden där Sofie är uppvuxen. Slottet hör till Howl, den läskiga trollkarlen som äter unga flickors hjärtan...

Egna noteringar: Vad passar bättre än att påbörja det nya året med en bok från Listan. Det levande slottet visar sig dessutom vara både spännande och rolig, en modern saga.

Det som gör hela den här boken är karaktärerna. Howl är till exempel en riktigt rolig figur. Han är enormt utseendefixerad och tillbringar timmar varje morgon på badrummet. Trots magiska kunskaper måste han färga håret på vanligt sätt och när Sofie av misstag rört hans burkar så håret blir lätt rosa är katastrofen ett faktum. Det hysteriska anfallet får en hel by att reagera och slottet fylls av stinkande, grönt slem.

Det mesta Sofie gör går faktiskt lite snett även om hon verkligen vill väl. Givetvis skyller hon på sin roll som äldsta syster. Det är förresten kul att föreställa sig den unga Sofie i en gammal krum gummas kropp. Tänk er att ni plötsligt har en kropp som värker och knarrar, hur skulle ni reagera?

Kapitlet där Howl tar med Sofie och Mike till sin syster är riktigt roligt. Helt plötsligt möter Sofie magiska lådor med glasframsida som visar skrift och diagram. Alla lådor växte ut från en "lång vit stjälk som tycktes vara fastrotad i väggen". En dator alltså :) Hon får också möta en tv-apparat och åka i en bil. Allt detta är helt främmande för Sofie och Mike för något sådant finns inte i landet/världen de kommer i från.

Det känns som om jag använder orden roligt och kul en hel del men de sammanfattar Det levande slottet så bra. En skön paus i alla mörka dystopier!

Betyg:
Handling: 3/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 3/5
Berättarteknik: 3/5


Det levande slottet återfinns på plats nummer 36 på Listan. 

4 kommentarer:

 1. Åh, den här läste jag för flera år sedan och tyckte om den väldigt mycket. Har du sett den animerade filmen som är baserad på den här boken. Gillade den också även om det är en del saker som har tagits bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, finns det en film?! Den vill jag se, framför allt när jag ser att det är Miyazaki som ligger bakom!

   Radera
 2. En sån bo kanske skulle kunna vara min väg in i fantasy, en genre jag annars håller mig långt bota från. Och JAG är en ung flicka i en gammal kropp - eller vänta nu, jag har ju bara blivit gammal...

  SvaraRadera
 3. Läste boken förra månaden och gillade den också

  SvaraRadera