tisdag 28 januari 2014

Top Ten Tuesday - Tio bokvärldar jag INTE vill besöka

Förra veckan valde jag att hoppa över Top Ten Tuesday då jag helt ärligt inte kunde komma på något att svara på frågan. Den här veckan är jag all in igen, jag har trots allt funderat på den här frågan med jämna mellanrum. Långt ifrån alla världar jag läser om känns särskilt lockande. Äventyret är fascinerande men jag skulle själv aldrig vilja vara där på riktigt. Den här veckan undrar nämligen The Brooke and The Bookish:
Top Ten Worlds I'd Never Want To Live In OR (since some of you might not read stuff with different worlds) Top Ten Characters I'd NEVER Want To Trade Places With.

1. Suzanne Collins Panem
Hur bra Hungerspelen än är så skulle jag själv inte vilja leva i Panem. Tänk ångesten över att själv bli utvald att delta i Hungerspelen, eller att ens närstående skulle bli det. Att tvingas se på när ens barn tävlar i en direktsänd tävling, se hur den dödar eller dödas. Fy vad hemskt! I de sämre ställda sektionerna känns väl inte livet så kanon annars heller direkt...


2. Lauren DeStefanos The Chemical Garden-USA
Hade jag bott i denna värld hade jag inte ens levt idag eftersom kvinnor död innan de fyllt 21 som en bieffekt av lite för mycket mixande med gener. Verkar vara rätt mörk värld, framför allt om man är kvinna.

3. Marie Lu's Republiken (Legend)
USA finns inte längre och redan som tioåring ska din framtid avgöras i enlighet vad en rad tester visar. En dålig dag kan innebära att du blir försökskanin och sedan dödad. Inte direkt en höjdare...

4. Veronica Roth's Chicago
Jag avgudar böckerna men nja, vill själv inte leva i världen. Att tvingas välja ett sätt att se på världen, vill jag vara osjälvisk, smart, våghalsig... Tufft val!

5. Sofia Nordins dystopiska Sverige & Jan Henrik Nielsens Norge
Känns inte lockande alls att tillbringa tid i ett Sverige/Norge där alla nära och kära, jobbarkompisar och skolkamrater hux flux dör i ett virus och lämnar mig själv kvar. Kanske med någon enstaka person att prata med.

6. Lauren Olivers Delirium-värld
Fy för att leva i en värld där kärlek anses vara en sjukdom!

7. Ally Condies Matched-värld
Jag vet inte om det är så mycket bättre att staten bestämmer vem du ska gifta dig med efter helt andra parametrar än kärlek...

8. Världen i Rick Yanceys Den femte vågen
Det låter inte direkt som en höjdare att jorden blir attackerad av utomjordingar, i alla fall inte så som det sker i Yanceys dystopi

9. Jorden i Tid för Mirakel
Karen Thompson Walker målar upp en skrämmande värld där jorden hamnar ut fas och dagarna och nätterna blir allt längre. Att leva med den ångesten låter inte särskilt kul va?

10. Valfri Stephen King-värld
Jag har kanske inte läst så många Stephen King men ingen av de miljöer och världar jag stött på har varit särskilt lockande direkt...

Ett tydligt sammanhang går att ana. Det jag fasar mest verkar vara dystopiska framtidsskildringar av vår egen värld. Att något ska slås fullständigt ur balans och förändra den bekanta miljö jag är van vid. Kanske är det det man fasar mest över och absolut själv inte vill uppleva?

5 kommentarer:

 1. Hur kunde jag glömma Panem!? Men ja, håller med om att i princip alla dystopivärldar gärna får vara just endast dystopier :)

  SvaraRadera
 2. Jag har bara dystopiska världar på min lista, bl.a. The Hunger Games, The Chemical Garden och Delirium. :)

  SvaraRadera
 3. Dystopivärldar läser jag gärna om men håller med Carro om att de gärna får stanna i bokform ;)

  SvaraRadera
 4. Det är inte många av Kings världar som jag skulle vilja leva i :)

  SvaraRadera
 5. Varken Panem, Delirium-världen eller Roths Chicago är några världar jag skulle vilja besöka, än mindre leva i. Hu!

  SvaraRadera