lördag 21 december 2013

Bokbloggare mot rasism

De senaste opinionsundersökningarna visar att 10% eller mer än var tionde svensk idag kan tänkandet att rösta på Sverigedemokraterna. Det gör dem till Sveriges tredje största parti. Kaoset vid demonstrationerna mot rasism i Kärrtorp gör att jag blir mörkrädd. Är detta det land och det klimat vi vill lämna efter oss till våra barn? 

Det finns inget, absolut ingenting, som tillåter en människa att se ner och trycka ner en annan människa på grund av den personens etnicitet, hudfärg, religion, kön, sexualitet eller stämpel i passet. 

Rasism ligger också till grunden för nazism. Något som ger mig både rysningar längs ryggraden och tårar i ögonen är de som säger att Förintelsen aldrig ägde rum. Att det är ett hittepå. 

Vi måste fortsätta att aktivt lära nya generationer hur verklig fakta ser ut. Läs Anne Franks dagbok med dina barn, diskutera händelserna med dem, förklara. 

Pojken i randig pyjamas av John Boyne är också ett bra exempel. Nioåriga Brunos far är officer i det militära och blir 1943 förflyttad från Berlin till en ort på landet dit han tar med sig familjen. Från förnamnet i sitt rum kan Bruno se barn i randiga pyjamaser bakom ett stängsel. En av pojkarna i randig pyjamas blir Brunos vän...


Pojken i randig pyjamas kommer ut i nyutgåva till våren hos B. Wahlström. Samtidigt ger förlaget ut Boktjuven på nytt, i samband med att filmen går upp på biograferna. Dessa två böcker ackompanjeras dessutom av Historien om Leon, om Schindlers yngste medarbetare. Tre ytterst viktiga böcker! 

Detta inlägg tillhör "Bokbloggare mot rasism". Idag den 21 december publicerar flera andra bokbloggare inlägg på temat. Spana in #bokbloggaremotrasism och det mer allmänna #jagärintesverogedemokrat för att läsa mer.

2 kommentarer:

  1. Bok blir film, favorittema! Boktjuven är en favorit, hoppas filmen är lika bra. Pojken i randig pyjamas har jag bara sett filmatiserad, den tyckte jag om.

    SvaraRadera
  2. När vi var i Amsterdam besökte vi Anne franks hus. Det var en känslomässig upplevelse båfe för mig och för barnen. Jag blir oxå mörkrädd när jag ser vad som händer i Sverige och i Västvärlden nu. Lär vi oss inget av historien?

    SvaraRadera