måndag 2 december 2013

Liz Coley - Berövad

Titel: Berövad
Författare: Liz Coley
Förlag: B. Wahlströms (rec-ex, tack!)
Utgiven: 2013-08
Sidor: 299

Beskrivning: Trettonåriga Angie befinner sig på ett scoutläger. Tidigt på morgonen lämnar hon tältet för att kissa. I nästa ögonblick befinner hon sig utanför dörren till sitt hem. Hur overkligt det än låter har tre år passerat och hennes föräldrar undrar givetvis vart hon har varit. Angie har inte en aning. Hon känner inte igen tjejen hon ser i spegeln, sin kropps former eller de fula röda ärren kring hand- och fotleder. Det är också svårt att acceptera att tre år passerat förbi utan ett enda minne. 

Utan några som helst ledtrådar att utgå ifrån måste Angie ta reda på vad som hänt. Det visar sig att de som kan tala om det för henne finns i hennes egen hjärna. Som ett sätt att överleva det som hände har hon utvecklat splittrade personligheter som upplevde det åt henne. Nu står de redo att berätta sanningen. Frågan är om Angie klarar av att få veta den.

Egna noteringar: Berövad beskrivs på omslaget som "en skrämmande och fascinerande psykologisk thriller om följderna av ett övergrepp. Men också om att våga acceptera den man är, eller snarare - delarna av vilka man består." Det är inte alltid jag tycker baksidetexten stämmer överens med bokens faktiska handling men här är det fullträff.

Det här är en bok jag läst mycket om så det var fint att äntligen själv få läsa den. Den har dock fått ligga till sig lite innan jag skriver det här för det är en gripande och skrämmande bok som väcker många tankar och känslor. Även om just det här är fiktion har författaren enligt efterordet gjort grundlig research och Angie är långt ifrån ensam i sin situation, både vad gäller kidnappning och hennes dissociation/personlighetsklyvning.

Just personlighetsklyvningen är det som bär upp historien även om tilltalet blir lite märkligt. I kursiverade stycken och brev talar Angies personligheter till henne med direkt tilltal.
"Du gömde dig. Vi höll dig gömd tills du var trygg igen". 
Det blir lite rörigt och jag hänger inte med helt alla gånger. Jag uppskattar dock att vi inte får ta del av hela kidnappningstiden med en gång utan pö om pö under tiden Angie försöker anpassa sig till det vanliga livet igen. Angies olika personligheter blir till pusselbitar och det är först när alla är på rätt plats som historien är komplett. 

Det är ingen ljus historia som framträder. Angie har verkligen haft sina anledningar att utveckla dissociation. Som många andra böcker med den här målgruppen är inte Berövad helt och hållet dyster. Den innehåller familjesammanhållning och vänskap men också kärlek. Jag gillar Kate, Angies kompis från förr som nu blivit utstött från gänget för att hon skvallrade när de hade fixat ett ölfat till en fest. Kate konstaterar det själv väldigt krasst:
"Då vet du nog inte att det är socialt självmord att umgås med mig. Jag måste varna dig - jag är som en spetälsk nu." 
Kate kommer med många lärorika citat och lyfter upp de avsnitt hon är med i. Jag faller också för Abraim, en kille Angie börjar dejta som visar på en stor mognad för sin ålder. 

Berövad är läsvärd. Även om det är en fiktiv berättelse är det ett viktigt samtidsdokument. Vill du läsa mer i samma stil kan jag rekommendera Catherine Atkins Stämplad från 2003. I den kommer en kille hem efter att ha varit kidnappad och vill inte tala om tiden han varit borta. Sakta kommer även där historien som helhet fram. 

1 kommentar:

  1. Den låter riktigt intressant och spännande, men n og inte för mig just nu. Jag får lägga den på minnet för framtiden!

    SvaraRadera