fredag 13 december 2013

Bokbloggsjerka 13-16 december - min favoritförfattarduo

Hej på er denna luciamorgon!
Fredagen den trettonde känns ljusare när den får dela dag med ljusets drottning. Blir det några luciatåg för er idag? Själv väljer jag jultema för hela slanten. Idag julmys med mina närmsta kollegor, i går hade vi punkig julfest för hela Kultur och fritid och imorrn är det julmiddag hemma hos mig och sambon. God mat och trevligt umgänge - vad mer kan man begära. Skulle väl vara att få lite mer julig väderlek då för sju grader varmt är inte okej!


Fredag innebär ju även bokbloggsjerka hos Annika. En kul vana att kika runt på varje helg. Veckans jerka lyder så här:
Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alternativt: finns det någon författare vars böcker du har gillat både under författarens riktiga namn såväl som under dennes pseudonym?)

Jag kan tycka att det är lite kul med författarduos. Särskilt om man läst något av var och en av författarna tidigare. Då sysselsätter jag mig med att försöka komma fram till vem som kan ha skrivit vad. I Vi måste sluta ses på det här sättet visste jag förvisso innan jag började läsa vem av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo som skrivit vad men även om jag inte haft den informationen hade jag kunnat lista ut det ganska enkelt. 

Men det var ju inte det frågan handlade om. Jag skulle vilja dela upp frågan i två delar den här gången, i en svensk författarduo och en internationell. Den förstnämnda toppas av en odiskutabel duo, nämligen Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Ni som läst min recension tidigare i veckan märkte nog rätt snabbt att jag gillar såväl handling som författarskapet. Handling, språk, karaktärer - Mats och Sara bemästrar det med glans! Texten flyter fram och jag kan inte hitta några tydliga språkskiftningar som antyder att böckerna är skrivna av en duo. Mästerligt!

Den internationella duon då? Det gick att hitta tre böcker av denna författarduo i min bokhög från X Publishing, nämligen Rachel Cohn och David Levithan. Med Dash & Lilys utmaningsbok, Nick & Norahs oändliga låtlista och Naomi & Elys kyssförbudslista har de skapat tre härliga ungdomsböcker som både är roliga och rymmer ett visst allvar. Författarduon har dessutom lyckats ta sig in på Listan, heja dem!

15 kommentarer:

 1. Jag tänkte att det mest var deckare som skrivs i team, men du påminner om ungdomsböcker också, jag tänkte inte på den genren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. själv är jag helt insnöad på ungdomsböcker =)

   Radera
 2. Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren hade kunnat vara svaret hos mig också, om jag hade läst Nyckeln :)

  SvaraRadera
 3. Jag hade svårt att komma på några författarduon alls, Strandberg och Bergmark Elfgren tänkte jag inte på..

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det är kul att skriva tillsammans. Författaryrket är ganska ensamt.

  SvaraRadera
 5. Cohn och Levithan ska jag snart läsa :)

  SvaraRadera
 6. Rachel Cohn och David Levithan ska läsas snart! :)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker också det är fantastiskt att man inte kan urskilja vem som skrivit vad!

  SvaraRadera
 8. Levithan gillar jag men har inte läst honom i samarbete med Cohn. Men det kommer... :)

  SvaraRadera
 9. Engelforstrilogin måste jag verkligen ta tag i :)

  SvaraRadera
 10. Ja, i år är verkligen vintern seg med att komma igång. Visst hade det varit mysigt med snö till jul men jag är rätt nöjd med att slippa kladdet också...

  SvaraRadera
 11. Jag har inte läst nått av någon av de författare du nämner, så jag får helt enkelt lite på ditt ord!

  SvaraRadera