måndag 16 december 2013

Ungdomsdystopier och starka tjejer

Det har blivit dags för min lucka i bloggstafetten som får äran att handla om min favoritgenre just nu, dystopier.

De senaste åren har dystopin som genre i ungdomslitteraturen fått sig ett rejält uppsving. Serier och författare avlöser varandra i en aldrig sinande ström. Extra populärt tycks det vara att ge ut dem som trilogier och ett annat fenomen är de starka kvinnliga karaktärerna. Jag har själv vid flertalet tillfällen skrivit att jag uppskattar att det är en "stark tjej" som får ta plats som huvudkaraktär. Samtidigt så bråkar jag lite med mig själv när jag skriver just detta, för vad karakteriserar egentligen en "stark tjej". Tar jag mig en snabb titt i böckerna så handlar de om tjejer som vågar stå upp för sig själv, är modiga, vågar ta sina egna beslut, är en förebild för andra och så vidare. Förstår ni vart jag vill komma? Tänk er att vi byter ut alla kvinnliga namn till manliga och hon till han. Skulle vi då välja att benämna dessa killar som "starka killar"? Nja, tvivelaktigt va?

Jag måste självklart förtydliga att jag inte alls är emot att dessa böcker handlar om tjejer som klarar sig själva och som presterar. Det är kanon och något jag ibland har saknat. Det jag opponerar mig emot är användandet att begreppet "starka tjejer". Jag välkomnar alla författare som äntligen insett att vi lever på 2000-talet, i modern tid, där vi tjejer inte behöver en stark, händig kille till hjälp och beskydd. Vi klarar oss faktiskt riktigt bra på egen hand! Den litterära världen har blivit modern!

Dystopier med coola tjejer för den hugade:
- Suzanne Collins - Hungerspelen
Katniss är ju en självklar karaktär att nämna. Hon offrar sig själv för att skydda sin lillasyster, sätter sig omedvetet upp emot regimen, ska tydligt visa att hon inte behöver någons hjälp, allra minst en killes.

- Lauren DeStefano - Wither/Sever/Fever
Rhine i The Chemical Garden-trilogin kidnappas, blir tvångsgift och vet att hon kommer dö innan hon fyller 21 men tappar vare sig kämparglöden eller sin integritet.

- Veronica Roth - Divergent
Triss nedvärderas ofta för sin "svaghet" och att hon inte kan men är envis och gör sitt bästa i alla situationer. Innehar en kämparanda utan dess like.

- Lauren Oliver - Delirium-trilogin
- Ally Condie - Matched-trilogin. 
Både Lena i Delirium och Cassia i Matched tvingas kämpa mot de styrande i landet för att få älska vem de vill, i Lenas fall för att få älska över huvud taget. De tvingas ta svåra och ibland dumdristiga beslut för att skydda sig själva och dem de älskar. 

- Rick Yancey - Den femte vågen
Cassies föräldrar är döda, hennes bror tillfångatagen eller död han också. Vad Cassie vet kan hon vara den enda överlevaren i en värld invaderad av aliens. Något får henne ändå att fortsätta kämpa. Hon har lovat att hitta sin bror.

- Marie Lu - Legend
Nu kommer även June och tar plats i de svenska bokhyllorna. June som är den enda som fått full pott i prövningen och därmed behandlas som ett militäriskt underbarn. Hon är motvalls och går sina egna vägar trots att det leder till att hon stöter på en det ena en det andra problemet.

Vilka har jag missat? Visst måste det finnas fler coola kvinnliga karaktärer i ungdomsdystopier? Jag vill veta mer :-)

Imorgon öppnas lucka nummer 17 hos Anna

6 kommentarer:

 1. Jag har egentligen inget att säga mer än att det här var ett jättebra inlägg. Tummen upp! :)

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt inlägg! Intressanta tankar med "starka tjejer", verkligen! Tack för tipsen. :)

  SvaraRadera
 3. Gillar och håller med om ditt resonemang om starka tjejer! Sen tänker jag kolla om nån av de där kan bli en present till dottern, hon borde gilla den här typen av böcker. Hon har fyra-fem egna historier på gång i sitt huvud och alla har väldigt många "starka tjejer" i sig och alla har drag av fantasy...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väl värda att läsa. Härligt att hon skriver själv!

   Radera