måndag 26 januari 2015

Harper Lee - To kill a mockingbird


Många är böckerna som på ett eller annat sätt hänvisar till Harper Lees To kill a mockingbird. Denna klassiker gavs ut så tidigt som 1960 och blev genast en succé, den vann till och med Pulitzer priset. Det blev Harper Lees enda publicerade bok trots påtryckningar från allmänheten och sedan 1964 har hon inte velat ställa upp i någon intervju som handlar om henne själv. Snacka om integritet! 

Det här är en berättelse om rasism och våldtäkt, sett ur ögonen på en nioårig flicka, Scout eller Jean Louise som hon egentligen heter. Historien tar sin plats mitt i den amerikanska södern - Maycomb, Alabama - på 30-talet, en tid där rasismen frodades och där det alltid var den färgade mannen som var den skyldige. Här blir en ung svart man anhållen och misstänkt för våldtäkt på en vit kvinna. Scouts pappa Atticus blir utsedd till hans försvarare, och Atticus är fast besluten att få mannen frikänd. Samhället vänder sig emot familjen, för det är synd och skam att försvara en svart brottsling.

Kring allt detta är det en uppväxtskildring i en småstad. Scout, hennes bror Jem och deras sommarkompis Dill springer fritt i kvarteren där de bor och upptäcker sin värld. Det är en värld jag känner igen mig i, trots att det gått över 50 år då jag växte upp. Springa fritt över grannars trädgårdar, alla kände alla, det fanns spännande gömställen, upptäcktsfärder och mystiska grannar att smyga på. Så som det är i ett litet samhälle.

To kill a mockingbird var inte alls vad jag hade väntat mig. Det är en långsam berättelse, mycket beskrivningar. Jag hade förväntat mig ett totalt fokus på rättegången mot den svarta mannen, det är till och med fokus i baksidetexten, men det dröjer långt in i boken innan vi riktigt kommer dit, först byggs omvärlden långsamt upp. Det här är en bok om rasism och det är en modig bok, skriven långt före sin tid. Harper Lee har verkligen skapat många hjältar bland sina karaktärer. Fadern Atticus Finch som står upp för vad som är rätt, oavsett ras och klass på den misstänkte mannen, inger stor respekt. Scout och den äldre brodern Jem tvivlar inte på vad de anser vara rätt och fel. Mannen som låtsas att han är full så att han kan få leva det liv han vill, utan att få allas hat kastat i ansiktet. 

Det är skrämmande att läsa om den extrema rasismen i den amerikanska södern, hur utbredd den var, och förmodligen fortfarande är till viss mån. Tankarna går osökt till Mississippi som jag läste i höstas, stämningarna påminner om varandra, trots att den senare utspelar sig 20 år senare. To kill a mockingbird saknade kanske den största wow-känslan men Harper Lees karaktärer satte djupa spår i mig och jag kommer bära med mig känslan av den här boken länge! Jag kan förstå att den hamnade på plats 3 på Listan. Jag är tacksam över att vi läste den i min bokcirkel för läsningen satt långt inne. Tack Elin för valet!

Titel: To kill a mockingbird
Författare: Harper Lee
Förlag: Vintage
Utgiven: 2004 (1960)
Sidor: 307

4 kommentarer:

  1. Otroligt vackert omslag också. Jag gillar hur hon leker med de olika namnen som anspelar på fåglar också. Klassiker som har allt!

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte väldigt mycket om den när jag läste den för ett antal år sedan. Karaktärerna och handlingen gjorde ett starkt intryck :)

    SvaraRadera
  3. Den låter mycket intressant måste jag säga! :) Jag letar just nu efter en bok för eleverna där de kan fundera kring samtiden och verket. Detta låter som det kan vara nåt för just det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett par lärare med i bokcirkeln som använt Dödssynden i undervisningen just pga detta och den ska funka riktigt bra!

      Radera