måndag 13 oktober 2014

Fantastisk ny fantasy-serie: Heart of dread: Frozen


Vissa böcker jag läser är omtalade och jag vet om att de ska komma flera månader innan de släpps. Andra böcker ramlar man över av en lycklig slump. Frozen hör till den andra kategorin. Jag satt och klickade runt på Netgalley, tyckte boken hade ett lockande omslag och tryckte på "Request". Sedan låg den där på min läsplatta i över en månad innan jag började läsa. Men när jag väl hade börjat kunde jag inte slita mig!

Det här är fantasy när det är som bäst, i en dystopisk värld. Att kombinera mina två favoritgenrer kan inte innebära någon annat än succé. Boken tar sin början i New Vegas, en stad som en gång glittrade men som nu är täckt av is. Planeten är förstörd av krig och av miljöförstöringar, det finns bara en temperatur - isande kallt. Men vissa saker förändras aldrig, i staden kretsar fortfarande allt kring spelandet på kasinon. Mitt bland alla andra människor i vimlet finns 16-åriga Natasha Kestal som jobbar som blackjack-dealer. Men hon vill bort, hon har precis som många andra hört talas om det mytiska landet som kallas "The Blue". Ett paradis där solen fortfarande skiner och vattnet är turkos. Det är dessutom en plats där Nat inte behöver vara rädd för att hennes mörka hemlighet ska upptäckas. En hemlighet som kan leda till hennes död om den kommer fram i New Vegas.

Det är dock svårt, om inte omöjligt, att ta sig till "The Blue". Det är olagligt att lämna New Vegas utan ett pass och sådana går inte att få tag på. Enda möjligheten att lämna är att få tag i en smugglare. Nat hittar Ryan Wesson, Wes kallad. Kaxig och snygg som få med ett lappat och lagat gäng som åtar sig uppdraget att hjälpa Nat ut. Men välden utanför New Vegas är allt från säkert och mot sin vilja dras Nat och Wes till varandra...

Frozen kan med sin beskrivning låta som en klassisk kärlekshistoria i en fantasy-miljö men det är långt ifrån sanningen. Det är ett fantastiskt äventyr med en tätvävd handling. Jag älskar placeringen av handlingen till ett dystopiskt USA (numera ironiskt kallat RSA, Remaining States of America) täckt av is och snö. Stilla havet är fullt av skräpberg och vattnet fryser inte på grund av alla gifter. Befolkningen är antingen snorrika eller lever i extrem fattigdom och värst har de som är märkta, som föds med ovanliga utseenden och "onormala" förmågor; Tankeläsare, telekinesiska förmågor, småmän... De sticker ut med sin hår- och ögonfärg för något har hänt med befolkningens DNA - de "normala" är numera alltid grå- eller brunögda med icke utstickande hårfärg.

De La Cruz och Johnston skriver fantastiskt fängslande. Nat och Wes turas om att vara i fokus, och har unika berättarröster. Båda har sina förväntningar på flykten, båda utnyttjar den andres känslor för egen vinnings skull. Den spirande vänskapen bygger på lögner och jag satt hela tiden som på nålar för att få reda på hur det skulle gå för dem. Berättelsen tar dessutom hela tiden nya vändningar så jag upphörde aldrig att förvånas - vissa händelser var minst sagt oväntade!

Frozen är en mycket lovande start på en ny fantasyserie, Heart of Dread och jag kan knappt vänta på att få läsa fortsättningen för den slutar i en riktig cliffhanger, precis som det ska vara. Och ibland ska man ha tur. Uppföljaren Stolen förväntas finnas i butik den 18 november i år, jippi!

Jag kunde som sagt inte lägga boken ifrån mig utan läste den i en enda sittning. Återigen hann klockan bli mitt i natten och lite till innan jag kunde lägga ifrån mig min läsplatta.

Älskar du fantasy-böcker och dystopier? Då får du bara inte missa denna fantastiska serie!

Titel: Frozen
Författare: Melissa de La Cruz & Michael Johnston
Förlag: Orchard books (via Netgalley, for an honest review)
Serie: Heart of dread #1
Utgiven: 2014-10 (pocket)
Sidor: 368
Adlibris | Bokus

1 kommentar: