måndag 6 oktober 2014

Kim Thúy - Ru
Det var min tur att välja bok i månadens Bloggdala och valet föll på en godbit som fått mogna ett tag i bokhyllan, Kim Thúys Ru, en bok som med sitt fina omslag och nätta format kan tas för enkel och snabbläst men som har många oväntade kvaliteter och ett stort djup.

Ru är författarens självbiografiska debutroman och berättar om hur det var att födas mitt under Tet-offensiven, att växa upp i ett splittrat Vietnam och att som båtflykting lämna sitt land bakom sig, börja om på nytt i ett främmande land där allt som är hemtamt betraktas som underliga seder. Det handlar om att växa upp, få barn, om kärleken till familjen och ett land. Om vad det innebär att bara en människa.

Senare förstod jag också att min mor förvisso hade drömmar för min räkning, men att hon framför allt gav mig redskap för att rota mig på nytt och börja drömma igen. 

Ru är skrivet i små korta brottstycken, minnen som tillsammans bildar en enhet. Det är tvära kast och inte alltid helt sammanhängande men det funkar! Det är just det korta, det förgängliga som gör boken så otroligt bra. Jag hörde en gång att Kim Thúy skrev boken på små papperslappar, lösa sidor och kvitton och att texterna sedan lades ihop som ett pussel. Jag minns att jag tyckte om den berättelsen, det visuella i det. För Ru är som en bunt papper som spridits ut och sedan samlats ihop huller och buller. Högt blandas med lågt, kärleken till barn blandas med sexuellt utnyttjande och misshandel, hungersnöd med dignande bord.

Nej, jag hade inte rätt att säga att vi var jämngamla; hennes ålder kunde räknas i antalet stjärnor hon sett när hon fått stryk och inte i år, månader och dagar.

När jag läste Mãn ifjol skrev jag att "Kim Thúys ord låter som poesi. Varje sida är en ren njutning och jag läste boken för mig väldigt långsamt. Läste, läste om, smakade på orden, tog in och bearbetade." Precis samma upplevelse får jag av Ru. Kim berör mig med sitt språk, det enkla och poetiska beskriver svåra ting på ett sätt som berör mig djupt. 

Ru är ingen tjock bok, de 154 sidorna är luftiga och layouten enkel. Men ibland kan skenet bedra och jag lämnas återigen med känslan av att detta är en bok som jag kommer minnas länge, Det här är en bok att läsa varligt, en sida i taget. Tyvärr tar den ändå slut allt för fort.  

Titel: Ru
Författare: Kim Thúy 
Förlag: Sekwa
Utgiven: 2012-03
Sidor: 154
Adlibris | Bokus

3 kommentarer:

 1. Vilka vackra citat du valde ut, jag minns att de berörde även mej.
  Å så fint med hur boken blev till. Precis så känns den. Minnen ihopplockade utan ordning men det gör ingenting. Detta var nog den bok som hittills varit svårast att recensera för min del.
  Jag ska läsa om den senare, i ett annat mod.
  Tack för valet.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Eller hur? TACK för att du valde den här boken, den kommer att bli det här årets största läsupplevelse, jag kommer att minnas den länge, och nu säger du att hon alltså har skrivit en TILL bok. Dags att ta sig till Bokus och shoppa alltså!

  SvaraRadera
 3. Jag måste läsa om den här. När jag läste den i våras, läste jag den kort efter Vi kom över havet av Julie Otsuka och de har liknande tematik. Eftersom jag älskade Otsukas bok, kom Ru lite i skuggan. Om jag läste om den, tror jag upplevelsen skulle bli helt annorlunda. Det är en fin bok.

  SvaraRadera