torsdag 18 december 2014

Läs ett år: Sent i november


Det svaga suset av regn och rinnande vatten hade inte förändrat sig, 
det hade samma milda ton av ensamhet och fulländning.
Men vad brydde han sig om regnet så länge han inte kunde göra en visa som handlade om regn.

Sent i november började vi läsa boken med samma namn. Vi ja, för när det kommer till Tove Jansson innebär det högläsning för mig och sambon. Toves böcker förtjänas att läsas högt och Mumin är lite vår grej, Mickes och min. Dessvärre har kalendrarna, som alltid så här års, varit fullbokade så det dröjde till december innan vi hann läsa ut boken. Passande när även boken sträcker sig en bra bit in i december.

Sent i november är den sista boken i serien om Mumintrollen och Mumindalen. Här och var vaknar det ett sug hos boende runt dalen att de vill eller behöver besöka Muminfamiljen. En och en söker de sig till dalen och väl där inser de att hela familjen är som bortblåsta. De finns ingenstans. De sex figurerna; Filifjonkan, homsan Toft, Hemulen, Snusmumriken, Onkelskruttet och Mymlan är helt och hållet hänvisade till varandra. Till en början ser var och en enbart till sitt eget bästa men så sakta börjar de inse att det är betydligt enklare att vara ensamma tillsammans.

Tove Jansson är i en klass för sig. Sidorna fylls med underfundigheter och jag slås ofta av att "ja just det, precis så är det!". Det är egentligen synd och skam att böckerna har hamnat på bibliotekens barnavdelningar och klassas som barnböcker för det är den vuxne läsaren som får ut mest av böckerna. 

Han var hemskt gammal och hade lätt för att glömma. En mörk höstmorgon vaknade han och hade glömt vad han hette. Det är lite melankoliskt att glömma de andras namn men bara skönt att kunna glömma sitt eget.

Muminfigurer som tidigare mest funnits i utkanten av böckerna får i Sent i november ta plats och introducera sig ordentligt. Det är trevliga bekantskaper. Även om de flesta kommer in i berättelsen som otroligt egoistiska personer så växer de faktiskt och utvecklas under bokens gång. Det är fina tankar Tove Jansson delar med sig av. 

Vi avslutade hösten med att läsa Tove Jansson i bibblobokcirkeln och samtalen om litteraturen och människan Tove fick mig att återigen bli nyfiken på personen bakom berättelserna om Muminvärlden. På läslistan har därför Tove Jansson: arbeta och älska hamnat då flera i cirkeln hade läst och kunde rekommendera just denna biografi. En person att förundra sig över, en värld helt sin egen. Mumintrollen och dess dal är helt klart värd att upptäcka och återupptäcka.

Titel: Sent i november
Författare: Tove Jansson
Förlag: Alfabeta
Utgiven: 2010 (1970)
Sidor: 170

1 kommentar:

  1. Jag måste verkligen ta och läsa om mumintrollen. Det kanske får bli ett mål nästa år:).

    SvaraRadera