tisdag 10 februari 2015

Romantik i böcker - tio saker att älska/hata

Kärlek i böcker. Finns det något bättre? I böckernas värld kan man få gotta sig i olycklig kärlek, swoona över gulliga, underbara killar och bli rörd till tårar av fina gester och handlingar. Ett rätt bra sätt att tillbringa en kväll på om jag får bestämma. Så här i Alla hjärtans dag-tider är det just romantik Topp tio-listan handlar om, närmare bestämt tio saker jag gillar/ogillar när det kommer till romantik i böcker. Jag har som vanligt svårt att bestämma mig för ett alternativ så jag kör 50/50.

Top Ten Things I Like/Dislike When It Comes To Romances In Books 


Like
“As he read, I fell in love the way you fall asleep: slowly, and then all at once.”
1. Ögonblicket när två personer inser att de håller på att falla för varandra. (hålla handen i Eleanor & Park, stunden innan första kyssen i vilken bok som helst)

2. Förälskelsefasen. Det där som ger mig pirr i magen av att läsa. När karaktärerna upptäcker alla små egenheter hos varandra. 

3. Okomplicerat förhållande till sex (T.ex. Tankeläsaren). I framför allt amerikansk YA är synen på sex lite väl extrem. Visst, det är en annan syn på sex i kulturen där men det blir lite löjeväckande. Jag tycker det är skönt när det beskrivs okomplicerat, eller, varför inte att tjejen tar för sig?! Det får inte vara too much men det behöver inte heller vara en big deal som i My life next door där de diskuterar om de ska bestämma tid och gemensamt åker och köper kondomer...

4. Förbjuden kärlek. Det kan vara killen mamman förbjuder tjejen från att träffa då hans familj är "dålig" (t.ex. My life next door), peronen du inte blivit matchad med (Matched) eller, hemska tanke, att du aldrig får bli kär alls (Delirium). Tanken på den förbjudna kärleken har alltid lockat mig och det finns väl en anledning till att Romeo och Julia blivit så populär. 

5. När kompisar blir kära. De är de bästa av vänner och så börjar känslorna slå rot. Det är oftast komplikationer men det är ju så fint!

Dislike

1. Kärlekstrianglar. Jag är så less på karaktärer som inte kan bestämma sig för hur de ska ha det. När det är tre i leken och det blir svartsjukedrama. Jag orkar snart inte med det längre.

2. Insta-love. Kärlek vid första ögonkastet. Efter en vecka vet karaktärerna att de är gjorda för varann och aldrig får skiljas åt. Verkligheten funkar inte så. Omedelbar attraktion - absolut - men för att älska någon behöver du känna personen!

3. Överbeskyddande killar (typ Edward i Twilight och Christian Grey i Fifty shades...) som inte tror att tjejen klarar sig själv. Hallå, hur överlevde hon innan hon träffade dig?!

4. Otrohet. Lika illa i böcker som i verkligheten. Och även om jag inte alltid gillar karaktären som blir sviken utan hoppas på paret som "begår brottet" blir jag illa berörd. Avsluta det gamla först!!!

5. Stora missförstånd, framför allt pga brist på kommunikation. Visserligen skulle  det leda till betydligt färre böcker men det är ju så frustrerande!

5 kommentarer:

 1. Jag tror att vi har ganska lika tankar när det gäller det här. Det jag framför allt inte gillar är triangeldraman!

  SvaraRadera
 2. Haha, jag håller så med på dina dislikes, särskilt plats 1, 2 & 3. För övrigt så tror jag att insta-love och kärlekstrianglar kommer att vara med på mångas listor idag. :) Och en amerikansk författare som inte är rädd för att skriva om sex i YA är Kody Keplinger. Jag vet inte om du läst något av henne än, men annars så rekommenderar jag helt klart hennes böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror knappt ens jag har hört talas om Kody Keplinger men det ska jag ta och kolla upp!

   Radera
  2. tror knappt ens jag har hört talas om Kody Keplinger men det ska jag ta och kolla upp!

   Radera
 3. Jag tror att vi har ganska lika tankar när det gäller det här. Det jag framför allt inte gillar är triangeldraman!

  SvaraRadera