fredag 5 september 2014

Bokbloggsjerka 5-8 september - Böcker som sömnmedel?

jerka11Fredag, ljuva fredag. Det ska bli skönt med helg nu känner jag! Fast lite jobb imorrn blir det, vi har bokkalas för alla sommarboksläsare med författarbesök av Magnus Ljunggren. Ska bli kul och intressant!

Förra veckan kom bokbloggsjerkan igång igen efter sommaren och idag hoppar jag på igen. Frågan är nämligen lite småkul. :)
Får böcker dig att somna eller håller de dig vakna i all oändlighet på nätterna? 

Ja du, Annika. En väldigt aktuell fråga eftersom jag gick som i dvala hela dagen i tisdags. Anledningen? Kunde inte lägga ifrån mig Hanna Mendels chans som jag påbörjade på måndagskvällen och hade läst ut vid 01.30...

Böcker har sällan eller aldrig funkat som sömnpiller för mig. Det skulle vara böcker som absolut inte engagerar mig, då kan jag bli trött efter några sidor och släcka lampan men somna med boken uppslagen? Har nog aldrig hänt. 

Istället hör jag till den lilla skara vars föräldrar fick skruva loss proppen för den del i huset mitt rum låg för att jag inte skulle kunna fortsätta läsa efter en, två, tre tillsägningar. Och ja, det var mer regel än undantag att jag låg vaken allt för länge och läste. =)

Nu för tiden inser jag hur mycket det tar av min dagenergi att lösa halva nätterna. Jag orkar helt enkelt inte jobba om jag inte får sova min skönhetssömn. Men så, ibland, hittar jag DEN boken, den där boken jag bara inte kan sluta läsa. Ett kapitel blir till två, flera, många tills plötsligt det börjar ljusna och kapitlen är slut. Och den känslan, den är fortfarande lika magisk!

20 kommentarer:

 1. En väldigt bra bok är ju omöjlig att lägga ifrån sig.

  SvaraRadera
 2. Häftigt att kunna bli så uppslukad av böckerna. Jag somnar tyvärr till sist även om boken är spännande :)

  SvaraRadera
 3. Gullig barndomsberättelse! En äkta bokälskare sedan barnsben!

  SvaraRadera
 4. Funkar inte som sömnpiller för mig heller men läsa för länge är jag duktig på även om jag försöker skärpa till mig

  SvaraRadera
 5. Minns också tillsägelserna som barn :)

  SvaraRadera
 6. När jag var barn läste jag med ficklampa under täcket :).

  SvaraRadera
 7. Så där är det för mig också om jag har en riktigt bra bok!

  SvaraRadera
 8. Minns ett par böcker som hållt mig vaken nätterna igenom men det är längesen nu!

  SvaraRadera
 9. Nej nu för tiden får man tänka på att man ska upp och jobba och då går det inte läsa på nätterna.

  SvaraRadera
 10. Drömmen är ju att hitta just den boken som man inte kan lägga ner och när det är kärlek kan ju nattsömnen kanske vara värd. Men bara vid riktigt speciella tillfällen :)

  SvaraRadera
 11. Tror inte det skulle spela någon roll hur bra boken jag läste var. Jag fungerar inte överhuvudtaget om jag inte får min sömn.

  SvaraRadera
 12. Jag låg med ficklampa under täcket när jag var i tidiga tonåren, men nu skulle jag aldrig orka det ;-)

  SvaraRadera
 13. Härligt att hitta så bra böcker :)

  SvaraRadera
 14. Väldigt bra böcker är det ju alldeles för lätt att en ligger uppe alldeles för länge med :)

  SvaraRadera
 15. Vissa böcker är väldigt väldigt svåra att lägga ifrån sig! Det händer inte lika ofta numera men ibland blir det så. Nu har jag turen med väldigt flexibla studietider (läser distans) så det gör inte så mycket om jag läser hela natten! Det där med tillsägelser som liten minns jag med!

  SvaraRadera
 16. Mitt svar kommer nog att bli liknande ditt, men nu, när jag är sjuk, har jag somnat mitt på dagen, till och med, av att läsa...

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. jag känner igen mig, skrev jag

  SvaraRadera
 19. Jag läste med ficklampa under täcket :) Försöker också vara "ordentlig" under arbetsdagar, med varierat resultat, det blir sällan släckt före midnatt, ofta någon timme eller två efter :(

  SvaraRadera
 20. Känner igen mig i din beskrivning, skulle aldrig somna med en bok i handen men det är alldeles för lätt att läsa för länge om man inte håller koll på klockan.

  SvaraRadera