tisdag 9 september 2014

Mårten Melin - Lite mer än en kram


Jag trodde inte jag skulle kunna bli generad av att läsa en bok som riktar sig till 9-12-åringar, men det är precis vad jag blir av Mårten Melins bok Lite mer än en kram. En bok som snarare handlar om mycket mer än en kram. Trettonårige Manne har en två år äldre syrra. Något som kan vara en pina. Värre ändå blir det när syrran har snygga tjejkompisar, för vart ska man vända blicken. Men vad händer när en av kompisarna börjar visa sig intresserad - av honom?! Amanda pratar allt mer med honom och ställer intima frågor. Och när hon bjuder upp Manne till sitt rum när han cyklar förbi med en bok blir det nervöst. För Amanda vill göra saker med honom, saker Manne tidigare bara har drömt om.
"Du kan få kyssa mig om du vill." Jo, jag hade hört första gången. Men det hade inte trängt in riktigt. Eller skojade hon med mig? "Om du lovar att inte berätta det för någon", la hon till. "Lever du?" Hon såg väldigt allvarlig ut för en som skojade. Jag nickade. Det var inte riktigt läge att gå ut genom dörren nu. Mina fötter var som fastväxta i golvet. Jag skulle kyssa en tjej för första gången.
Fast det där med känslor är ju inte så lätt. Framför allt inte när tjejen är två år äldre, nästan byxmyndig (använder man fortfarande det begreppet?), och dessutom kompis med ens storasyster. När det är viktigt att absolut ingen får reda på allt det där stora som händer.

Som vanligt skriver Mårten Melin bra, han är väldigt duktig på det här med känslor. Han beskriver trovärdigt om hur en ung kille upptäcker sin egen sexualitet, och vilka konflikter det kan innebära. Både inom killen själv och gentemot omvärlden. Och det är verkligen inget hymlande, Melin ryggar inte för att skriva om onani, tankar om pornografi, hångel, sex. Om det fina och det skamfyllda. Boken får som sagt mig att rodna lätt när jag läser, och yes, jag blir även överraskad (och lite chockad). För det är inte vanligt med böcker om sex för den här åldern.

Boken klassas som Hcg, riktad mot barn mellan 9-12 år alltså. Ännu ett tecken på att den gränsdragningen är lite för generell. Jag har bokpratat för många 9-10-åringar och jag skulle inte kunna sätta den här boken i mångas händer. Den kräver sin läsare och en viss mognad. Jag vet många elever i årskurs 4 och fem som skulle tycka den här boken är näst intill äcklig. Däremot är det en tacksam bok för barn i äldre mellanåldern, framför allt killar. De där som börjar bli nyfikna på kroppen och sex och vad som händer, som fnissar åt böckerna i hyllan men samtidigt så gärna vill veta mer. För det saknas böcker om det där. Om hur det är när kroppen förändras och det andra könet blir superintressant. Om onani, att ta på sig själv och på varandra. Få känna på tjejers bröst, något man som ung kille förmodligen fantiserar om en hel del. Och det är väldigt mycket bättre om att få läsa om det i en sån här bok där det finns en eftertanke, än att få informationen via porrmagasin och internetsurfning.

Titel: Lite mer än en kram
Författare: Mårten Melin
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: 2014-08
Sidor: 144
Adlibris | Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar