onsdag 23 oktober 2013

Boktips på en onsdag - Fyra dagar fyra nätter

Onsdag igen och därmed dags för Boktips på en onsdag. Eftersom jag i detta nu sitter på bussen ner till Stockholm finns det väl inget som passar bättre än en bok om en road trip (finns det egentligen någon bra svensk översättning för det begreppet?).


Fyra dagar fyra nätter av Morgan Matson handlar om en road trip genom USA men också om en inre resa. Amy har inte suttit bakom ratten sedan hennes pappa dog i en bilolycka tre månader tidigare. Nu har Amys mamma bestämt att de ska flytta från Kalifornien till Connecticut - från västkust till östkust med andra ord. Att både betala för att få dit bilen och för Amys flygbiljett blir för dyrt så mamman vill att Amy själv ska köra bilen tvärs över landet. Som sällskap får hon Roger; nitton år och ursnygg.

Resan är tänkt som en enda lång transportsträcka men allt eftersom Amy och Roger lär känna varandra utvecklas den till något helt annat. Amy börjar också att inse att livet kan gå vidare, trots faderns död. 

Jag gillar verkligen upplägget i Fyra dagar och fyra nätter. Brödtexten blandas med utdrag från den resedagbok Amy fått av sin mamma och med Rogers spellistor med finurliga namn, utöver den nedan på bilden hittar vi bland andra "'Hillary & Edmund Hit the Highway' alias 'People Who Take Pictures of Trees'". Det är riktigt bra musik på listorna. När jag läste boken härom året kunde jag inte låta bli utan gjorde en "Fyra dagar fyra nätter"-playlist på Spotify. Lyssna och njut!


På tal om musik så inleds i stort sett alla kapitel med ett citat, i många fall från låttexter. I övriga fall är det mest delstatsmotton. Kul idé som bidrar än mer till min förtjusning. För det här gillar jag.

Fyra dagar fyra nätter är godis i bokform. Den handlar om glädje och sorg, humor, kärlek, vänskap. Liv och död. Allt fint förpackat i en resa, bildligt och bokstavligt. Det är en bok att le och kanske även att snyfta till. En fin bok att läsa en regnig onsdagskväll i oktober. 

För mig blir det ingen bokläsning än på några timmar men bokinspiration tänkte jag skaffa mig. Är på väg till Mellan radernas (Rabén & Sjögrens mötesplats på Facebook) bokprat. Där efter blir det kanske en sväng till Kulturhuset och Release me som idag gästas av bl.a. Sara Kadefors och Johanna Wester. Det låter så trevligt men får se hur orken är efter bokpratet. 

1 kommentar: