söndag 25 augusti 2013

Rainbow Rowell - Attachments

Attachments (häftad)Titel: Attachments
Författare: Rainbow Rowell
Utgiven: 2011
Sidor: 323
Genré: romantisk komedi
Språk: engelska

Beskrivning: "Hi, I'm the guy who reads your e-mail, and also, I love you..."

Lincoln O'Neill har precis börjat på sitt nya jobb och den främsta arbetsuppgiften är minst sagt ovanlig. Han ska ha koll på de anställda på dagstidningen The Courier's mailkorrespondens. Det är i slutet av 1990-talet och företaget har precis gett de anställda tillgång till internet, men vill inte att de ska överanvända det.

Två personer som regelbundet dyker upp som flaggade för olämpligt innehåll är Beth Fremont och Jennifer Scribner-Snyder som skriver till varandra om livet, kärleken och allt däremellan. Jennifer är gift och har en ständig rädsla för att bli gravid, Beth har ett förhållande med en man som spelar i ett band och går lite väl mycket in i sin musik.Lincoln vet att han borde anmäla dem men deras korrespondens är roande och gripande och han kan inte sluta läsa.

Lincoln är en udda figur som ännu inte återhämtat sig efter att ha blivit dumpad av sin high school sweetheart första året på college. Efter att ha pluggat klart har han nu flyttat hem till sin mamma som lagar mat åt honom och tillbringar helgerna spelandes rollspelet Dungeon & Dragons. Vid 28 års ålder känner han sig inte nöjd med sitt liv.

Att läsa Beth och Jennifers korrespondens påverkar dock Lincoln väldigt mycket. Så plötsligt börjar Beth skriva om en "Cute Guy" som hon spanat in på tidningen och Lincoln börjar genast känna sig svartsjuk. För det kan väl aldrig vara så att...?

Utan att ens ha sett henne inser Lincoln nu att han håller på att bli förtjust i Beth. Men hur ska han kunna introducera sig nu?

Egna noteringar: Tidigare i år läste jag Eleanor & Park av samma författare och det är en otroligt söt bok om ovanlig vänskap och förälskelse mellan två unga människor. När jag såg att kollegan köpt in även Attachments fick den följa med i väskan som busslitteratur. Det är en rolig men samtidigt gripande bok där ungefär vartannat kapitel är utdrag från Beth och Jennifers mail till varandra. Den andra hälften följer Lincoln och hans liv.

Det är inte svårt att förstå varför Lincoln fortsätter att läsa Beth och Jennifers mail. De är tidvis roliga och innehåller vanligt chitchatt mellan två väninnor men vännerna delar samtidigt med sig av sina livs sorger och problem. Det är nästan så jag själv känner att jag läser något jag inte borde läsa när jag kommer till maildelarna i boken, för huvudpersonerna blir så verkliga.

Attachment är ingen högintellektuell bok som lämnar djupa spår efter sig men det behövs inte. Det är en romantisk komedi med människor som känns trovärdiga. Det är en bok om att bli kär i en person för vem den är, innan du ens känner den, innan du vet hur hen ser ut. En fin bok att läsa en regnig höstdag när du bara vill mysläsa.

Och som sagt, missa heller inte att läsa Eleanor & Park som är Rainbow Rowells senaste boksläpp. En riktigt läsvärd bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar