måndag 19 augusti 2013

Maths Claesson - Uttagningen

UttagningenTitel: Uttagningen
Författare: Maths Claesson
Utgiven: 2013
Sidor: 292
Genré: framtiden, sci-fi
Språk: svenska

Beskrivning: Linux Svensson är en ung kille som älskar rymden över allt annat. Han bor i ett framtida Stockholm där rymdresor är vardagsmat. När han inte studerar stjärnorna genom sitt teleskop från kolonilotten på taket drömmer han sig bort till en framtid som rymdpilot. Linux pappa säger till honom att sluta drömma, och inte blir det bättre av att Linux blir underkänd på slutprovet i matte. Allt som inte har med rymden att göra går liksom inte in. Linux tvingas tillbringa sommarlovet framför sin skärm för att plugga. Pappan åker ut till sin flickvän på landet utanför Stockholm.

Plötsligt får Linux reda på att en unik uttagning ska ske på Gröna Lund - Sveriges nya rymdambassadörer ska utses. Vinnaren får åka flytta till Kristallstaden, en bebodd rymdstation i omloppsbana kring jorden.

Testerna, som är placerade på de futuristiska attraktionerna på Gröna Lund är hårda och kräver inte enbart styrka utan även smidighet och uthållighet samt - tur för Linux - att man kan allt om rymden. Utöver det måste deltagarna vara snabbtänkta och kunna fatta rätt beslut under press. Det är alltså mycket som ska platsa. Om inte det skulle vara nog så kräver de att man ska vara riktigt bra på matte. Hur ska detta gå? 

Egna noteringar: Utmaningen är en frisk fläkt i den nutida bokutgivningen. Jag tycker att det saknas bra moderna sci.fi-böcker för unga så boken fyller en viktig plats. Det märks att Maths Claesson kan sin science fiction, och konstigt vore väl annars eftersom han är en av grundarna tills Science fiction-bokhandeln. Det blir en rolig kombination av rymdfakta, uttagning och mattestudier. Det är också en bok om vänskap och familjeproblem. Jag fnissade högt för mig själv på vissa ställen, till exempel vid beskrivningarna av ett framtida Gröna Lund och de modifikationer dagens nöjesfält genomgått. Jag älskar allt vad karuseller och berg- och dalbanor heter och jag hade lätt kunnat åka flertalet av det framtida Gröna Lunds attraktioner!
Den här boken kommer ha en given plats på höstens bokprat på bibblan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar