fredag 7 november 2014

Bokbloggsjerka 7-10 november - önskelista

Aldrig har en fredag varit mer välkommen. Har varit en tuff vecka på flera sätt och nu ska det bli väldigt skönt med helg!

Var ett tag sen jag var med och jerkade men idag var jag på humör för det. :)

Idag är Annika inspirerad av julen, närmare bestämt en viss viktig ingrediens av julen. 

Det börjar lacka mot jul. Hur ser din önskelista ut just nu?

Här kommer det idag förmodligen komma många listor med bokliga saker vilket ska bli spännande och inspirerande att jerka runt bland. Men - mitt svar kommer se lite annorlunda ut. 

Min önskelista består av en enda mening, närmare bestämt att jag inte önskar mig något. Det låter kanske lite konstigt så låt mig förklara. De senaste åren har min familj dragit ner rejält på allt vad julklappar heter. Vi ser hellre på julen som en möjlighet att umgås än att stressa runt i affärer, därför har vi haft lotteri där alla fått en person att köpa julklapp till (småbarnen undantaget såklart). Det har varit helt underbart! Mindre stress, mindre ångest över vad jag ska köpa. 

I år tänker jag ta det ett steg längre. Jag avsäger mig julklappar och tänker inte heller köpa några (syskonbarnen är undantaget såklart), istället kommer jag skänka en summa pengar till välgörenhet istället. Det finns så många som har det betydligt sämre än mig i världen och att veta att jag kan göra skillnad är den bästa julgåva jag kan ge! 

Bokliga saker då? Böcker jag vill ha? Det köper jag ju ändå! =)

Update: det är absolut inte min mening att skuldbelägga eller ge andra dåligt samvete. Jag älskar jul och julklappar men har de senaste åren varit väldigt stresskänslig och har dessutom en extrem beslutsångest så att julhandla har blivit förknippat med magont och migrän. Därför passar detta MIG för att det får MIG att må bra, i själ och hjärta. En pigg Therése är en glad Therése! :)

22 kommentarer:

 1. Så olika det kan vara :) Jag ser inte alls julklappsköpandet som något stressande eller jobbigt, i och för sig har jag inte speciellt många att köpa till...

  Jag har bestämt mig för att vägra ha dåligt samvete för alla människor i hela världen som har det dåligt, jag kan ändå inte rädda allihop. Däremot kan jag rädda en och det är ett fadderbarn i Gambia som jag räddar :) Om alla bara räddar en så tror jag att det kan bli bra.

  SvaraRadera
 2. Lite åt det hållet har vi i min familj haft det i många år nu - det är bara småbarnen som får julklappar, vi vuxna köper inga klappar till varandra.

  SvaraRadera
 3. Låter som ett klokt beslut! Min man och jag brukar köpa en bok till varandra eller en fin tvål. Sedan får det vara nog!

  SvaraRadera
 4. Hear hear, så har vi gjort i min familj de senaste åren också och det har varit en stor befrielse

  SvaraRadera
 5. Vi vuxna får inte julklappar.... klart att man ska njuta av julen i lugn och ro ♥

  SvaraRadera
 6. Självklart att en ska minska ned på julstressen så mycket som möjligt <3 Det viktigaste är ju att du må bra.

  Jag är lite tvärtom. För mig blir inte julhandlandet stressande eftersom jag älskar att gå runt i butiker och fundera på vad jag ska ge mina nära och kära. Däremot kan jag tycka att det är lite jobbigt att få mycket julklappar, särskilt prydnadssaker som jag inte har plats för. Böcker slinker ned, trots mina högar på golvet.

  SvaraRadera
 7. Välgörenhetgåva till bättre behövande är helt rätt - ackurat! :)

  SvaraRadera
 8. Jag tycker också att julen ska vara mer av en högtid för familjen och att mysa och ta det lugnt. Det är liksom därifrån julstämningen kommer, men begreppet julefrid verkar tyvärr vara utrotningshotat. Men några klappar blir det allt i vår familj, och jag hoppas någon av dem är en bok :)

  SvaraRadera
 9. Julklappslotterier har vi också de jular som vi är många som träffas. Och jag tycker att några klappar till nära och kära liksom ingår i julmyset. Jag skänker lite då och då under året både pengar, kläder och saker. Det är så bra när alla gör som de vill.

  SvaraRadera
 10. Julklappslotteri har vi också då vi ofta är runt 13 stycken som firar tillsammans :-)

  SvaraRadera
 11. Tycker ditt beslut låter sunt!

  SvaraRadera
 12. Tycker att du tagit ett bra beslut. Man skall göra det som känns rätt och bra för en själv!

  SvaraRadera
 13. helt riktigt! jag har bestämt att jag ger alla varsin bok. det vill alla ha och det är så roligt att försöka hitta rätt bok till rätt person

  SvaraRadera
 14. Ett år gav vi "alternativklappar" till alla, skolmaterial till någon som behöver osv. Och lika god jul blev det.

  SvaraRadera
 15. Man ska göra det som känns bäst för en! :) Vi är väldigt få i min familj och myser och hjälps åt för att ingen ska dra hela lasset med julstress :)

  SvaraRadera
 16. Självklart ska man göra det man mår bäst av! :) För mig har julklappsköpandet aldrig varit kombinerat med stress dock, det är något som gör mig glad och en del av julmyset :)

  SvaraRadera
 17. Jag har försökt att tänka så men det går inte. Jag måste få köpa julklappar, viktigare än att få. Däremot ger vi alltid till välgörenhet också och barnen är delaktiga. Förutom att vi skänker till matkassen här på ön, så får barnen också välja ut en leksak/gosedjur som vi sen lämnar till insamling till barnhem. Vi köper ofta nåt också, men jag tycker det är viktigt att barnen ger något som betyder något för dem så de förstår värdet i det de skänker. Men som sagt, julklappar är även det ett måste. :-)

  SvaraRadera
 18. Så är det för oss oxå, för några år sedan fick jag mina syskon och föräldrar at gå med på att klapparna skulle vara till barn, inte till vuxna. och nått år efteråt lyckades jag få budskapet att slå igenom i mannens familj oxå. Vi pyntar inte så mycket heller, och barnen får en klapp var av oss föräldrar (sen får de ju fler från andra bland släkt och vänner). På julen äter vi godis och spelar spel, sen äter vi tacos och kollar film hela kvällen. Skönt avslappnat utan stress!

  SvaraRadera
 19. Jag och syrrorna bestämde oss förra året att ta tag i saken och sluta köpa julklappar till varandra... men köpa något till en julklappslek. På så sätt umgås vi och har det roligt, men får en liten grej också! Riktigt roligt och längtar efter att få göra samma sak i år också!

  SvaraRadera
 20. Skönt att kunna göra ett val som passar dig/er :-)
  Vi har valt att ha kvar klappar, trots att många omkring oss gör som ni. Vi älskar att ge varandra presenter, och jag tror maken och jag fortfarande är barnsligt förtjusta i att öppna klappar:-)

  SvaraRadera
 21. Det låter som en klokt beslut du tagit och som du själv säger är det viktigt att göra det som känns mest rätt för en själv. Jag försöker med tagga ner på kraven och måsten inför julen. Små paket till den nära familjen blir det nog, inget stort utan mindre saker som jag vet att de behöver eller önska sig. Sedan ger jag och sambon varandra lite mer, gärna något till vårt egna hem med. Men annars i övrigt tar vi det mest lugnt. I år ska vi resa bort till sambons familj men några år har vi varit ensamma hemma, bara jag och sambon, under julafton. Lagat mat i lugn och ro, ätit gott och sedan tagit en härligt julpromenad i skogen. Julen ska man göra så som man själv vill.

  SvaraRadera
 22. Är med på att det viktigaste med julen är att umgås. Men gillar också att leta presenter till de jag tycker om. Tillverkar ofta och gärna dessa själv. Det gäller att hitta ett koncept som funkar för en själv och de som står en närmst :)

  SvaraRadera