onsdag 6 maj 2015

Bilderboksnytt

Det har kommit många fina bilderböcker den senaste tiden. Här är tre av dem!


Livet på en pinne


Det börjar med ett ägg som väntar på att knäckas. Vem är det där inne? Figuren i ägget funderar på vem hen ska bli. 

Fågel? Fisk? Nej, mittemellan? Huggorm eller kolibri?

Jag älskar verkligen Maria Nilsson Thires illustrationer, de är vackra, mjuka i tonerna och så härligt uttrycksfulla! Texten är poetisk och fin och lämnar också många uppslag till diskussion med barnen en läser boken med. 
Titel: Livet på en pinne
Författare och illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2015-04
Sidor: 26
Bosses rymdäventyr


Bosse har lov men hans föräldrar bara jobbar. Alltså måste han vara hos mormor. Mormor som bara är intresserad av naturen. Natur är tråkigt tycker Bosse son bara gillar rymden och Gosealien håller med. Men mormor tar med honom ut på äventyr - de rymmer - pch sakteliga börjar Bosse inse att det finns ganska mycket häftigt även på vår planet. 

Mysig berättelse om en pojke och hans mormor. En mormor som är rätt häftig   faktiskt - inte en klassisk bullbakare inte.  Härliga illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson även om Bosse och mormor faktiskt ser lite roliga ut och Petrus Dahlin leverera som vanligt fina texter. Finurliga ord är med. Hur många gånger behöver du lösa Gosealien för att få det rätt?


Titel: Bosses rymdäventyr

Författare: Petrus Dahlin
Illustratör: Marcus Gunnar Pettersson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2015-03
Sidor: 32


Koko och Bosse hinner inte


Återigen en härlig bok av Lisen Adbåge. Koko och Bosse ska köpa fika och gå till stranden. Det är bråttom bråttom säger Bosse. Vi hinner inte, säger han när Koko vill bygga stall, cykla trehjuling, plocka snigel och klättra sten. 

Ena sidan text, på andra sidan uppslaget en heltäckande bild. Fint att låta illustrationerna ta plats och få eget utrymme! 

En bok om vuxnas stress för att myset ska bli perfekt. Att det ska bli som först planerat och inte som olika skeenden förvandlar det till. Koko är nöjd att få göra sitt i sin takt utan att stressa. Hen verkar tycka det är mysigt bara att få umgås med sin vuxen. Tycker boken ger ett väldigt fint budskap om det. Gillar också just det att Koko inte behöver vara hon eller han. Det spelar liksom ingen roll. 


Titel: Koko och Bosse hinner inte
Författare och illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Natur&Kultur
Utgiven: 2015-04
Sidor: 28


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar