torsdag 18 oktober 2012

Personer du kanske känner - Jay Asher & Carolyn Mackler


I'm back, efter en tid med mycket på jobbet och en skön weekendresa till familjen.


För ett tag sedan läste jag Tretton skäl varför av Jay Asher, då denna fanns med på Listan (nummer 24). Den handlar om en kille som när han en dag kommer hem från skolan hittar ett paket med 7 kassettband i på farstu-kvisten. Banden är inlästa av en tjej på skolan som bara några veckor tidigare tog sitt liv. På banden berättar hon anledningen bakom självmordet, och väver på så sätt in ett antal ungdomar i berättelsen, varav alla i tur och ordning ska få kassettbanden. Med banden i öronen transporterar killen sig runt i staden där han bor, till de ställen tjejen pratar om på banden.
Det var ett lite annorlunda koncept men jag gillade verkligen boken och den var svår att lägga i från sig.

Nu har Jay Asher kommit ut med en ny bok, Personer du kanske känner, som han skrivit tillsammans med Carolyn Mackler.

Boken utspelar sig 1996, i Internets barndom. Som en slags prolog till boken står det:
"1996 hade mindre än hälften av alla amerikanska high school-elever någon gång använt Internet.
Facebook skulle inte uppfinnas förrän flera år senare.
Emma & Josh kommer snart att logga in i framtiden."

Boken handlar om Emma som precis har fått en egen dator av sin pappa. Hennes kompis tillika granne, Josh, kommer över med en skiva med programmet AOL (America Online) så hon kan börja maila och chatta med sina vänner. Men när hon loggar in för första gången dyker en annan logga upp. Något som heter Facebook. Bland det första Emma ser är en bild på en kvinna i 30 års-åldern som skulle kunna vara hennes dubbelgångare fast äldre. Och vad märkligt, kvinnan heter också Emma med samma efternamn fast där ytterligare ett efternamn har smugit sig in.

Det visar sig att Emma loggat in sig i framtiden, till sitt framtida Facebook-konto. Även om hon tycker att det är spännande så stör hon sig på något. Framtida Emma verkar vara allt annat än lycklig. Josh däremot, upptäcker de, verkar gå en ljus framtid till mötes. Hur ser egentligen framtiden ut? Och hur påverkar det som händer nu hur framtiden blir?
Alla som en gång har upplevt 90-talet kan verkligen känna igen sig i den här boken. Jag kommer på mig själv med att nicka instämmande och le åt vissa beskrivningar. Precis i inledningen av boken beskrivs det bland annat hur nöjd Emma är med att den nya datorn har Windows 95 och färgskärm. Hon sitter även och försöker bestämma sig för vilken skärmsläckare hon ska välja, den med tegelstenslabyrinten eller gyttret av rörledningar... Låter det bekant? Och alla vi som var unga på 90-talet känner väl igen känslan av att koppla upp sig på det där långsamma modemet, för att när man väl kommit någonstans vara tvungen att koppla ner för att en förälder vill ringa ett samtal.

Det är en minneskavalkad utan like, men det slutar ju inte där. Asher och Mackler har skrivit en rolig bok med fullt tänkbara scenarier. Det är lite så att man undrar om de är ute efter att ge en känga till facebookanvändning och vårt ständiga behov av att vara uppkopplade. Jag får, inte för första gången, en tankeställare över hur mycket information och statusuppdateringar man egentligen bör publicera.

Kan jag då rekommendera den här boken? Absolut! Jag tror att många skulle finna den här boken läsvärd. Men jag undrar ändå lite över om inte min egen generation, 80-talisterna, skulle ha ännu mer njutning av den. Det var en härlig stund att återuppleva åren då Internet och datorer var så nytt och häftigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar