måndag 17 februari 2014

Melissa Landers - Alienated

Titel: Alienated
Författare: Melissa Landers
Förlag: Hyperion
Utgiven: 2014-02
Serie: Alienated #1
Sidor: 344
Bokus | Book Depository

Så har jag då läst boken med det vackra omslaget. Aliens, utbytesstudenter, relationer. Mina förhoppningar var höga.

I bokens början har Cara Sweeney precis blivit handplockad för att ta emot en utbytesstudent från planeten L'eihr. De styrande på L'eihr vill förhandla fram en allians med jorden och de har kommit fram till att utbytesstudenter är ett perfekt sätt att lära känna varandra och bli bekväma i varandras sällskap. Som goodwill har dessutom L'eihr-invånarna delat med sig av en medicin som botar all cancer. Caras mamma var döende i cancer men är nu frisk som en nötkärna, även om Cara inte fullt vågar tro på underverket.

Så anländer då Aelyx (namnet uttalas A-licks, tänk vad bra när man får det förklarat, det hade behövts i fler böcker!) och saker och ting blir genast problematiskt. Även om vi och L'eihr-bor i stort sett har samma DNA skiljer mycket oss åt. Aelyx hatar all mat Cara och hennes familj bjuder på, ser sig som förmer än dem och tycker att livet på jorden är allmänt pest. Cara försöker verkligen få Aelyx att trivas och ger sig den på att hitta en maträtt som han tycker är god. Jag fnissar högt åt hennes försök. Choklad beskriver hon för honom som mat för gudarna (tänk så rätt hon har) men Aelyx upplever det som om hon försöker döda honom (jag skrev han var från en annan planet va? Hallå, choklad!).

Tyvärr är inte alla lika glada i utbytesprojektet, snarare motsatsen. Det skapas en grupp som kallar sig HALO (Humans Against L'eihr Occupation) vilka gör allt de kan för att avbryta projektet. De protesterar utanför skolan och får med allt fler av eleverna och lärarna, däribland Cara's före detta pojkvän och hennes före detta bästa vän. Cara gör allt hon kan för att få dem att ändra mening, hon säger att L'eihrs är ju fredliga, de vill inget ont. Vad hon inte känner till är att Aelyx och de två andra utbytesstudenterna som hamnat i Frankrike och Kina har en egen agenda. De vill också stoppa planerna på en allians, så fort det bara är möjligt utan att väcka misstankar.

Alienated är inte en typisk bok om utomjordingar. Den handlar mycket om att lära känna varandra, trots olikheter. För Aelyx är minst sagt en udda figur. L'eihr är överlägsna oss jordbor på flera sätt. Under tusentals år har de satsat på att avla och få fram de "bästa" generna hos sina invånare och det är många hundra år sedan de själva bar sina barn, all fortplantning sker genom provrör och konstgjorda livmödrar. Aelyx själv är till exempel en klon av en tidigare L'eihr... Han är överintelligent (engelska lärde han sig på en vecka), rädd för närkontakt, arrogant. Dessutom är han uppvuxen med helt andra sociala regler. På L'eihr är man inte emotionell, de ser ner på jordbor som fortplantar sig till höger och vänster och menar på att det är därför det går utför får vår planet. På L'eihr paras de ihop men någon som är genetiskt matchande men sex tycker de är totalt meningslöst. Cara väcker dock något hos Aelyx och jag fnissar högt åt när Cara ska lära Aelyx hur man kysser någon. Han tror han vet exakt hur man gör för han har googlat det...

Att komma från helt olika planeter är som sagt inte alltid lätt. En av mina favoritkonversationer är när Aelyx försöker trösta Cara som precis gjort slut med sin pojkvän. Aelyx har inte helt greppat det sociala spelet på vår planet, så att säga:

"Why do you think he chose me?"
"It's obvious." He swept a hand to indicate her loose curls. 
"Your long, shiny hair, healthy skin, and bright eyes shows that you're well-nourished."
"Uh, thank you?"
"I'm not finished."
"Go on, then."
"You're clearly intelligent." Then he felt the need to add, "For a human."
"Gee. That's so sweet."
"But Eric was problably most attracted to your waist-to-hip ratio." For a split second, Aelyx resembled a human boy as he leaned back and peered at her carboose. "Hips of that widht are likely to pass live offspring without complications."

Ja, Alienated bjuder på en hel del skratt. Tyvärr imponeras jag ändå inte fullt ut av Melissa Landers värld. Det är lite för mycket fokus på vardagliga händelser och handlingen hade tjänat på att röra sig framåt lite snabbare. Jag var nära att lägga i från mig boken flera gånger men halvvägs in kommer det långsamt igång och i slutet är det riktigt spännande och välskrivet. Tyvärr är slutet nästan lite för abrupt. Till min stora förvåning är nämligen Alienated inte fristående utan första delen i en ny serie om minst två böcker. Fortsättningen Invaded har preliminärt publiceringsdatum i februari 2015. Jag kommer inte att räkna dagarna tills den kommer ut men jag kommer förmodligen ändå att köpa boken för jag vill veta vad som händer härnäst!

Har du sett tv-serien Roswell och i övrigt gillar berättelser om fredliga utomjordingar är detta boken för dig. Vill u däremot ha lite mer action och fart i handlingen ska du nog leta efter en annan bok.

Betyg:

2 kommentarer:

  1. Bra recension! För mig var dock Alienated bättre än vad jag trodde, men jag kan hålla med om att handlingen var aningen seg. Tyckte dock att HALO och det dem pysslade med var riktigt obehagligt. Och fy vad förbannad jag blev på Caras "bästa kompis". :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, och det mest obehagliga med HALO är att det skulle kunna vara vilken främlingsfientlig organisation som helst! Caras bästa kompis var ett riktigt irritationsobjekt, håller fullständigt med!

      Radera