måndag 24 februari 2014

Jolene Perry - The summer I found you

Titel: The summer I found you
Författare: Jolene Perry
Förlag: Albert Whitman & company (via Netgalley)
Utgiven: 2014-03
Sidor: 256
AdlibrisBokus | Book Depository

Böcker där en eller flera av karaktärerna lider av en sjukdom finns det gott om, även på ungdomsfronten. Hur vanligt det är att sjukdomen är diabetes vet jag dock inte. Jag kan inte dra mig till minnes att jag läst om någon tidigare. Därför blev jag nyfiken när jag hörde talas om The summer I found you. Eftersom en barndomskompis hade jätteproblem med sin diabetes som liten vet jag mer än väl vilken skitsjukdom det är.

När boken börjar har Kate levt med sin diagnos i ett år. Hon vill dock inte ens erkänna att hon är sjuk och slarvar därför med sitt insulin vilket gör henne hög och låg om vart annat. Hon hade inte direkt planerat att bli sjuk sista året på high school (vem planerar det?) och hatar att alla behandlar henne som att hon är sin sjukdom. Jag kan ju tycka att andra kanske inte hade känt behovet att kontrollera henne om hon visat att hon kan ta hand om sig själv... När nu hennes pojkvän dumpar henne känns livet riktigt surt.

Aidan å andra sidan planerade en karriär inom det militära. En bomb i Afghanistan ändrade dock på hans planer då den inte bara dödade hans kompis utan berövade Aidan en arm. Nu försöker han komma tillbaka till livet igen och klura ut vad han ska göra sen. Det militära är inte att tänka på längre. Det finns inte plats för honom att bo hemma hos modern, hans livliga små tvillingsyskon hade kanske ändå varit för mycket, så han får bo i lägenheten ovanpå garaget hos mostern. Mardrömmar tär på honom och alla trampar som på tå omkring honom.

När Aidan och Kate träffas klickar något direkt mellan dem. Kate törs fråga om Afghanistan och dra skämt om att vara enarmad. Hon byter inte ämne så fort det kommer på tal vilket Aidan är tacksam för. Kate tycker det är så skönt att fokuset hamnar på någon annan än henne själv. Därför bestämmer hon sig för att inte berätta att hon har diabetes, hon vill slippa medömkan. Sjukt egoistiskt kan jag tänka, för det blir inte fair play. Hon tar sig friheten att komma Aidan innanför huden men bygger sina egna höga murar. Något som såklart inte bådar gott.

The summer I found you är en helt okej berättelse om att hitta sig själv och stå för den man är. Kärlekshistorien mellan Aidan och Kate är söt, men det blir lite väl klyschigt emellanåt. Det blir faktiskt rätt ledsamt med fokuset på diabetes ibland, ja, jag fattar att hon är sjuk, att hon inte vill inse det och att hon måste kontrollera värden och ha koll på sockernivåerna men det behöver kanske inte upprepas konstant.

Jolene Perry har ett härligt språk som flyter på fint, jag uppskattade verkligen konversationerna mellan Aidan och Kate, den kändes så naturlig. The summer I found you tar sig kanske inte in på min topplista över YA-böcker med den levererar en trevlig lässtund.

Betyg:

2 kommentarer:

  1. Personligen så har jag haft diabetes sedan jag var 6 år gammal (i snart 24 år alltså), och ärligt talat blir jag så jäkla irriterad på den där Kate bara jag läser din recension. Att det här inte är en bok för mig känns självklart. :) På ett sätt känns det intressant att man väljer att fokusera på just den här sjukdomen, men samtidigt kan jag tycka att det är lite överdrivet att lägga en sån stor fokus på en sjukdom som diabetes..Visst är det inte alltid så kul och visst kan man bli riktigt sjuk/dö om man inte sköter sig..men det finns bertydligt värre att dras med här i livet.. :/ Men omslaget är ju fint! ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig och det är där boken föll lite. Kate gör sig själv till ett offer för hallå, visst, det är ingen rolig sjukdom men om hon hade tagit hand om sig själv hade hon inte behövt uppleva så stora problem. Det finns som du skriver betydligt värre saker att dras med.

      Radera