onsdag 12 februari 2014

Mats Berggren - Onsdag kväll strax före sju

Titel: Onsdag kväll strax före sju
Författare: Mats Berggren
Förlag: Opal
Utgiven: 2014-01
Sidor: 207
Adlibris | Bokus | cdon

Enligt polisens förundersökning hade pojken som låg på gångvägen stuckits i hjärtat med ett vasst föremål.
Pojkens liv gick inte att rädda.
Han var femton år.


Jag visste inte vad jag hade att vänta mig när jag började läsa Onsdag kväll strax före sju men jag hade inte förväntat mig att bli så berörd. Vi följer sex elever i en högstadieklass. Inledningsvis hittas en kille mördad. Men vad ledde fram till mordet? Och vem var det som höll i kniven?

Det här är en förortsskildring från Sverige idag. Det handlar om skolan, invandring och kulturkrockar. Men också om vänskap, första kärleken och mod att stå upp för sig själv.

Rakel och Jamila är klassens stjärnor som får högsta betyg i allt. Deras gemensamma dröm är att komma in på ett bra gymnasium. Om nu bara Jamila kan övertyga sina föräldrar om att få gå gymnasiet. De tycker det viktigaste är att hon blir bortgift. Rakel har det lättare på den fronten men tvingas dra ett tungt lass hemma med sin otroligt bortskämde storebror Gabriel som behandlar henne som sin slav.

Nalins familj är mer integrerad i det svenska samhället och hon bär inte slöja. Något hon bittert får känna på när plötsligt en främmande man spottar henne i ansiktet och kallar henne hora. Mannen och hans gelikar hänger nere på torget och predikar för var och en som hör på att de inte får låta sig ta efter för mycket av det svenska samhället, den rätta tron måste komma först.

Daniel och Ville har hamnat snett. De rånar folk nere i centrum på pengar, mobiler och vad de kan komma över. Sen kommer de på ett riktigt knäck. De vill få med sig Abdi men han vill inte längre, han går helhjärtat in för musiken och att skriva rap-låtar. Att rimma är inte lätt men det finns ju rim-lexikon.

En helt vanlig förort med sin blandning av nationaliteter och religioner. Rasismen bubblar under ytan mellan grupperingarna, ungdomsbrottsligheten verkar få begås obehindrat. Men sen händer ju det otänkbara. Någon blir mördad.

Mats Berggren skriver så fantastiskt bra och jag kunde verkligen inte lägga ifrån mig boken. Tårarna rann, jag blev arg, ledsen och frustrerad om vart annat. En samtidsroman som jag tror kan användas för diskussion i en högstadieklass. Den känns dessutom relevant att sätta i händerna på våra makthavare. Det är viktiga frågor som tas upp. Det är dyster läsning men tyvärr ligger mycket allt för nära verkligheten. Läs du också och få dig en tankeställare.

Betyg:
Handling: 4/5
Karaktärer: 5/5
Språk: 5/5
Berättarteknik: 5/5

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag tyckte som sagt mycket om. Rekommenderas till både dig och barnen!

   Radera
  2. lol är du dum elr? barnen?? nah let them watch cartoons instead.

   Radera
  3. barnet hhhhhh

   Radera
 2. Åh, gud, den här verkar så himla bra! Tack för tipset :)

  SvaraRadera
 3. vi läser boken i skolan, vi har prov på den imon (torsdag 22/1-15). Den är sjukt bra men blev besviken när en person dog för jag hade förväntat mig att de två skulle bli ihop. Ni som har läst boken fattar vad jag menar men ni som inte har gjort fattar ingenting. jag har en liten fråga till er som läst boken, vilka religioner är med? det kommer nämligen på provet som vi har imorgon. jag vet att muslim, kristen och kurdiska är med men är en av karaktärerna hinduism? snälla hjälpa mig. MvH Linda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej jag har också läst den här boken Onsdag kväll strax före sju och kommer att göra prov på den men kan du var snäll säga om frågor hur var det? Tack

   Radera
  2. hinduism? vae fel med dig lmaooo

   Radera
 4. Den kanske är ganska dålig tycker jag kanske inte så mycket!��

  SvaraRadera
 5. den suger MVH Stefan Löfven

  SvaraRadera
 6. Tyckte den va bra väl, men jag ville inte att en av karaktärerna skulle dö! (Ni som läst den vet vem jag menar) Jag trodde att han och hans crush skulle ble tillsammans! DÅliGT slut KräVer uppFöLjare OmEdelBarT tack!

  SvaraRadera
 7. Hej! Hur många kapitel har boken?

  SvaraRadera
 8. det här är inte för barn

  SvaraRadera