lördag 22 februari 2014

2 x feel good från Printz

Titel: Främlingar
Författare: Adele Parks
Förlag: Printz Publishing
Utgiven: 2014-01
Sidor: 427
Adlibris | Bokus

Två främlingar möts på ett flyg mellan London och Chicago. Jo är på väg för att stoppa sin före detta fästmans bröllop. Kanske gjorde hon ett misstag som dumpade honom ett par veckor innan deras bröllop då för fem år sedan. Livet har inte direkt blivit bättre sedan dess. Dean har varit och besökt sin fars dödsbädd. En far han vare sig träffat eller hört ifrån på 29 år. Jo är nevös och börjar prata med sin buttre granne, något som förändrar allt.

Främlingar är en fin och mysig berättelse om familjeband, vänskap och hissnande kärlek. Den känns lite väl förutsägbar men lyckas ändå förvåna mig. Mycket på grund av Adele Parks, vars språk är levande och bitvis väldigt vackert. Något jag kommer ta med med mig är den oerhört vackra inledningen där följande går att hitta:
Skrattet flög ut ur hennes mun och in i deras historia. Det var ett högt och hjärtligt skratt som var större än henne.Titel: Sophies historia
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing
Utgiven: 2013-10
Sidor: 438
Adlibris | Bokus

Frankrike 1916. Sophie Lefevre hjälper sin syster driva familjens hotell medan deras män slåss vid fronten. På väggen hänger ett porträtt av Sophie målat av hennes man, konstnären Edouard. När den nya tyske kommendanten får syn på detta väcks en farlig besatthet till liv.

90 år senare, i London 2006, hänger Sophies porträtt på väggen hemma hos Liv Halston. Det betyder mycket för Liv som fick porträttet i bröllopsgåva av sin man. Mannen som oväntat dog alltför tidigt. Så träffar Liv Paul, som jobbar med att leta reda på konst som försvann under världskrigen och återställa dem till sina rättmätiga ägare. Men vad händer när det kommer fram att han fått i uppdrag att hitta Sophies porträtt? Hur kom det egentligen att hamna i Livs ägo? En turbulent historia målas plötsligt upp. Frågan är vad som hände med Sophie.

Sophies historia är en fin berättelse i två tidsepoker och porträtterar två starka kvinnor, Sophie och Liv. Vi möter första världskrigets fasor i Frankrike och tyskarnas brutala makt över de franska byarna. Livs fasor är något helt annat, att bli lämnad ensam kvar när den älskade maken dör alltför tidigt, allt för plötsligt. Jag gillade verkligen Livet efter dig så jag såg fram emot Sophies historia. Tyvärr berördes jag inte fullt lika mycket den här gången med Jojo Moyes är likväl en duktig författare och ett bra val när man behöver lite feel good-läsning i sitt liv. Det ska bli spännande att lyssna till henne på Books&Dreams författarkväll i mitten av mars och se vad hon har att säga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar