lördag 1 februari 2014

Läs ett år - After January

Titel: After January
Författare: Nick Earls
Utgiven: Ursprungligen 1996, som ebok 2012-12
Sidor: 264
Bokus | cdon

En av årets utmaningar är ju att läsa ett år. Det var riktigt riktigt svårt att hitta en lockande bok med januari i titeln, men till slut hittade jag Nick Earls After January. 

Det är sommar och Alex Delaney och hans mamma har som vanligt lämnat Brisbane för sommarhuset vid kusten. Men allt är ändå inte som vanligt. Skolan är slut och i slutet av januari kommer intagningsbeskeden till college. För Alex är det en nervös väntan, kommer han komma in på det han önskar? Samtidigt får han syn på en surfande tjej. En tjej vars bil senare inte startar så han frågar om han kan hjälpa till. Problemet är att Alex inte kan någonting alls om bilar... Fortuna är Alex raka motsats, dotter till ett par hippies som försörjer sig på att tillverka och sälja lergods och honung och dylikt. Med originella kläder och ring i näsan. Jämför med Alex vars mamma är läkare och som väntar på beskedet om han kommer in på juridikutbildningen... De tre veckorna i januari blir plötsligt allt annat än vanliga.

After January har en rätt intressant historia bakom sig. I mitten av 90-talet hade författaren Nick Earls skrivkramp. Han fick förfrågan om att vara med i en antologi riktad till 15-18-åringar och skrev då novellen Juliet, där vi får följa en kille under repetitioner och uppspelningen av en teaterpjäs där en tjej vid namn Juliet är i fokus. Författaren kunde sedan inte släppa taget om sin huvudkaraktär utan beslöt sig för att skriva en roman om denne. Han valde att placera handlingen några månader framåt i tiden, när skolan var slut. Killen var såklart Alex Delaney och romanen After January. Novellen figurerar även i boken, för det visar sig att Alex mamma hittade hans novell och fick den inlämnad till skolan och novellen blev även publicerad i skoltidningen. Pinsamt för stackars Alex. Tjejen Juliet träffade han såklart inte igen... Novellen försvann bort i periferin fram till 2009 då den för första gången publicerades tillsammans med After January. Det är den versionen som hamnade i mina händer.

Stundom är After January riktigt rolig. Framför allt samtalen mellan Alex och hans mamma. Första gången Alex ska hem till Fortuna är ett sådant exempel. På grund av händelserna med Juliet har Alex inte berättat att han har träffat en tjej, så för mamman kommer det plötsligt att han ska hem till någon:


Stycket ovan visar inte enbart på relationen med mamman, de har ofta såna här samtal, utan också hur boken rent layoutmässigt är upplagd. När andra säger något är texten kursiverad men när Alex säger något, tänker eller berättar är det vanlig brödtext som gäller. Det tog ett tag innan jag vande mig och började se sambandet när han pratade och när han tänkte. Men logiskt är det inte!

After january växte under läsningens gång. Från att ha varit nära att lägga ifrån mig boken på grund av berättarformen och dess väldigt långsamma tempo gled jag mer och mer in i handlingen och i slutet tänkte jag "Va?! Är den redan slut?

Efter januari kommer februari och dit beger jag mig nu även i bokvärlden. Någon som har ett tips på en bok med februari i titeln jag absolut inte får missa?

Betyg:
Handling: 3/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 3/5
Berättarteknik: 3/5
 

1 kommentar: