tisdag 29 oktober 2013

Top Ten Tuesday - Böcker att läsa inför Halloween

I veckans Top Ten lyder frågan Top sten Scariest Looking Book Covers. Har man däremot inte svarat på tidigare års fråga kan man göra det i stället. Den lyder Top Ten Best Books To Read For Halloween och tangerar på så sätt fredagens jerka lite. Som jag skrev då läser jag sällan skräck, jag är för feg och har allt för livlig fantasi, men här är i alla fall mina tips (utan inbördes ordning, som vanligt).

Vuxen:
1. Trasdockan - Dean Koontz. Extremt spännande och läskig. En författare hittar en trasdocka utanför sin dörr. Men istället för ögon och mun har den svarta korsstygn , även hjärtat är markerat med svarta stygn och något pulserar där inne. Vad är dockan egentligen för något är frågan som ställs i den här gastkramande boken. Läste för säkert 15 år sedan, ryser fortfarande vid tanken på den. 

2. Evig natt - Michelle Paver. Det här var min sommarläsning på en strand i starkt sol, men nästan så jag inte kunde läsa klart ändå. Paver bygger upp en stämning som går ta på. Ett krypa de obehag. 

3. Dracula - Bram Stoker. En klassiker. Fanns tack och lov med som kurslitteratur i kursen med det underbara namnet Varulvar, vampyrer och andra väsen... Hade nog aldrig läst den annars men bra är den!

4. Karln. En julsägen - Selma Lagerlöf. Selma var en skicklig skildrare av skräck och mystik och skrev många noveller, något som först förvånade mig. Karln är den som först dök upp i huvudet. 

5. Låt den rätte komma in - John Ajvide   Lindqvist. Motivation överflödig känns det som. Inte läskig-läskig men så där krypande...

Barn/unga: 
6. Rädda honom - Camilla Lagerqvist. Vem är det som lämnade meddelande i imman på tågfönstret. Och vem är det som skickar sms till Tawni med meddelandet "bara du kan rädda honom". Spännande bok med lockande framsida. 

7. Djävulens märke - Magnus Nordin. Nordin är en mästare på att skriva spännande, kusliga böcker och Djävulens märke är inget undantag. Udda lärarvikarie som har ögon som ändrar färg är utgångspunkten i den här boken. 

8. Darlah • 172 timmar på månen • - Johan Harstad. Tre ungdomar vinner en resa till månen där ingen varit på 40 år. Men allt är inte som du tror i rymden. Spännande och läskig. 

9. Svarta ben / Djävulsstatyn / Gravjord - E.E. Richardson. Lättlästa rysare som passar bra för yngre såväl som äldre läsare. Jag gillar skarpt!

10. Grevinnan med den svarta masken - Peter Gotthardt. En helt nyutkommen bok om syskonen Simon och Ida som åker på semester med sina föräldrar till en liten by i Italien. De besöker ett slott som sägs ha en förbannelse vilande över sig, en elak grevinna sprider skräck över bygden. Förbannelsen visar sig vara sann. En relativt lättläst nagelbitare för läsare i slukaråldern. 2 kommentarer:

  1. Dean Koontz är en av mina favoritförfattare, men jag slutade läsa honom för att jag blev alldeles för rädd av hans böcker, det störde min nattsömn...

    SvaraRadera
  2. Trasdockan har jag för mig att jag också tyckte var otäck på riktigt, det var så längesedan nu att jag knappt minns. Låt den rätte komma in däremot, den minns jag tydligt och den var skrämmande på så många sätt.

    SvaraRadera