söndag 27 oktober 2013

Jonathan Tropper - Sju jävligt långa dagar

Titel: Sju jävligt långa dagar
Författare: Jonathan Tropper
Förlag: Gilla böcker
Utgiven: 2012-04
Sidor: 351

Beskrivning: Judd är mannen som trodde sig ha allt. Bra jobb, fint hus och en kärleksfull hustru. När han sedan påträffar sin fru i sängen med hans chef, faller allt ihop som ett korthus, men först lyckas Judd av misstag tända eld på sin chefs allra heligaste. Man ska vara försiktig med vad man smörjer in sitt paket med....

Till råga på allt går Judds pappa bort i cancer och ska begravas. På väg dit för Judd reda på att hans snart före detta fru är gravid - med hans barn! Fadern har även önskat att de ska sitta shiva för honom - i sju dagar - och familjen är väl inte direkt den mest funktionella. En vecka under samma tak, det är upplagt för att vad som helst kan hända.

Egna noteringar: Månadens Bloggdala-bok är utläst och det är dags för recension och höra vad ni andra i bloggbokcirkeln har tyckt. För mig var det här min första kontakt med Jonathan Tropper som författare och det var trevligt att göra hans bekantskap. Tropper skriver roligt och kvickt och jag avverkar sidor i en rasande fart.

Sju jävligt långa dagar är en tragikomisk roman om en dysfunktionell familj, ett kraschat äktenskap och en väldig sexfixering. Judd kommer på sin fru Jen i sängen med hans alfahanne till chef, Wade. Det får honom definitivt ur balans och han ser potentiella partners i varenda tjej han ser. Efter ett tag tröttnar jag faktiskt lite på alla tjejer i tajta svarta t-shirts, kvinnor i fantastiska rumpor, sexfantasier, strul och hångel. Det här är lad-lit från början till slut. Det är en man som fått sin sexuella pondus kraschad och som förtvivlat försöker återfå den.

Jonathan Tropper bjuder på härliga karaktärsskildringar. Modern i familjen ges till exempel en helt fantastisk presentation:
Hennes hår, grått vid rötterna och kastanjebrunt i övrigt, är bakåtdraget i en hård knut. Hennes svarta byxdräkt är formsydd och hon visar som vanligt upp alldeles för mycket av sin kirurgiskt framhävda urringning. Höjden på hennes stilettklackar är, precis som diametern på hennes implantat, opassande för både hennes ålder och för tillfället. 
Visst går det att se henne framför sig? Denna sextiotreåriga kvinna är barnpsykolog och känd för en diger bok i barnuppfostran, utgiven i flera upplagor. Sina egna barns uppfostran har hon och maken inte riktigt lyckats lika bra med. Det är helt omöjligt att inte dra paralleller till vår svenska barnexpert-dito.

Bit för bit får vi komma Judd och hans tre syskon med familjer under huden. Alla relationer är trassliga, vi stöter på sårad stolthet och tvister som pågått i många år. Men under allt bråk och tjafs döljer sig även kärlek och hopp.

Jag kan inte påstå att Sju jävligt långa dagar är en fullpoängare men den var lättläst, rolig - till och med hysteriskt skrattretande på sina ställen - och en helt okej sysselsättning. Jag uppskattade dessutom det öppna slutet. Jag har Troppers senaste bok liggande som ebok i mobilen och jag är nyfiken på att läsa mer. Nu ska jag bara hitta tiden till det =)

Vad övriga Bloggdala-bor tyckte om boken hittar ni hos Ergo sum, Asta, Cattis, Sammelsurium och Freja

Turen har nu fallit på mig att välja bok i Bloggdalas lilla bokcirkel. Jag gick förvisso med för att utvecklas i min läsning och motiveras till att läsa mer vuxenlitteratur men denna gång tänkte jag faktiskt passa på och utmana er andra med en ungdomsbok som alla borde ha läst - Förr eller senare exploderar jag av John Green för att vara exakt. Jag läste den på engelska när den kom ut men saknade då någon att få diskutera den med. Den står i min bokhylla på både engelska och oläst på svenska och har nu kommit ut i pocket - smidigt värre! Sällan har en bok påverkat mig så mycket som denna - därför vill jag dela med mig av den =) Är ni på? Vi möts återigen vid brunnen den 24 november. 

8 kommentarer:

 1. Ohhh, börjar med att säga JAAAAA till ditt bokval! Den har jag funderat på ett tag, men inte kommit mig för. Jag gillar särskilt omslaget, den måste få en framträdande plats i min bokhylla sen ;-)

  Sen är jag nöjd med att så många av er ändå kunde uppskatta mitt bokval, för själv var jag inte alls särskilt nöjd. Jag har så svårt för grabbig sexism och det gjorde att jag aldrig kunde ta till mig personerna i boken. Sen tyckte jag oxå att mamman och systern blev mest anonyma av alla i familjen, oxå det ett led i grabbigheten... Den var lättläst, det är nog det snällaste jag kan säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul att den passar =) En bok alla bör läsa typ! Förvarning är att ha stort näsdukspaket i närheten!
   Jo, det grabbiga blev lite väl mycket men jag tyckte ändå att det gick att stå ut med. Mamman hade jag gärna sett mer av, hon var verkligen egen!

   Radera
 2. Vi är absolut på! När ska det vara klart?

  SvaraRadera
 3. Trevligt bokval - jag har redan läst den, men det hindrar ju inte mig att läsa om den. Som lärare i svenska och engelska på gymnasiet vill man juhålla sig á jour med vad eleverna skulle kunna tycka om..

  Jag tyckte om "Sju jävligt långa..." Kvalificerar sig inte riktigt in att vara en av de bästa böcker jag läst, men helt ok. Minus grabbigheten då..

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoppas det går bra att läsa om, jag försökte leta på bloggarna om tidigare böcker men allt recenseras ju inte. du får utmana dig med att läsa på det språk du inte redan läst på, det gör jag=)

   grabbigheten verkar varit lite too much för de flesta den här månaden!

   Radera
 4. Finns det någon sida där man kan bilda bokcirklar? :) Eller har ni träffats via era bloggar? Jag är ju så sugen på att vara med i en bokcirkel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hamnade in på en av de övrigas bloggar av en slump och blev sugen på att vara med. Bloggdalas bokcirkel är helt och hållet bloggbaserad (plus lite facebook), vi läser böckerna och sen recenserar vi och kommenterar :) Finns säkert plats om du med vill joina!

   Radera
 5. Jag är helt klart på, ska bli trevligt att läsa en ungdomsbok igen. Har redan tryckt på köp så den finns på min platta. Vi ses vid brunnen snart igen!

  SvaraRadera