fredag 11 oktober 2013

Mini-rec - Skräck och spänning

Det kommer en del spännande för mellanåldern i höst. Här är två av dem.

Författare: Ewa Christina Johansson
Utgiven: 2013-
Sidor: 128
Språk: svenska

Spänningsmästaren Ewa Christina Johansson kommer här med ytterligare en hårresande berättelse. I Anden i glaset är kompisarna Juni, Fanny och nyinflyttade Stella ensamma hemma hos Fanny. Ute mullrar åskan och i vardagsrummet håller tjejerna på att förbereda för att testa anden i glaset, leken där man skriver alfabetet på ett papper, värmer ett glas och åkallar en ande. Efter en plötslig åskknall blir allt mörkt och när strömmen kommer tillbaka är Stella försvunnen. På golvet finns glaset och pappret med bokstäver, på det har någon hårdhänt ringat in bokstaven C men blodröd penna. 

Anden i glaset är inte hacka tänder-läskig men den innehåller ett smygande obehag och jag undrar när handlingen ska kulminera. Författaren är duktig på att fånga läsaren och skiftningarna i handlingen är oväntade. Nu när halloween närmar sig passar den här bra att sätta i händerna på en ung läsare i din närhet. Den passar för den mer läskunnige mellanstadieeleven då det är rätt mycket text per sida. 

Författare: Katarina Mazetti
Utgiven: 2013
Sidor: 140
Serie: Kusinerna Karlsson #4
Språk: svenska

Katarina Mazetti producerar böcker på löpande band. De senaste är serien om kusinerna Karlsson, en svensk version av Enid Blytons Fem-böcker. Monster och mörker är den fjärde boken i ordningen och de fyra kusinerna Karlsson och katten Kattrackan befinner sig återigen ute på moster Fridas skärgårdsö Doppingön. Det är höstlov och halloween. Från land hör de plötsligt rapporter om att en stöldligan är i farten och har stulit elektronikutrustning från flertalet ställen. Samtidigt har flera utklädda personer med djurhuvuden synts till. Kusinerna blir nyfikna på vad som kan ha hänt. Samtidigt kommer ett mystiskt ljus från den gamla fyren på Doppingön och stora leriga fotspår leder dit...

Mazetti skriver i sann Blyton-anda och levererar mysiga och spännande deckare. Nu är jag uppvuxen med Fem-böckerna och inte mycket kan slå dem vad gäller ungdomsdeckare i mina ögon men kusinerna Karlsson kommer en god bit på vägen. Det är kluriga fall med lite övernaturlig betoning och språket flyter på bra. Jag tycker moster Frida verkar vara en härlig personlighet, hon är verkligen egen och gör vad hon tycker är bra för stunden. Alla böcker behöver en udda fågel, så är det bara! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar